Политиката на правителството спрямо Македония остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

Това заяви в Народното събрание премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

„Ясно сме заявили очакванията си, че Република Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство”, каза още министър-председателят.

Той подчерта, че България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество. „Договорът не представлява никакви допълни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност”, посочи Борисов.

Според премиера, единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес правителство "ще отстоява правата и интересите на българските общности в тази държава", каза той.

Борисов допълни, че има заявки от страна на Македония за срещи на високо равнище. „Така че се надявам в следващите една-две седмици това да го придвижим”, коментира той.

Премиерът подчерта, че България няма актуално споразумение за откриване на ГКПП, макар през 2005 г. да е направена преценка, че 30-километровият от Струмяни до границата с Македония е подходящ за изграждане на нов пункт.