Премиерът Бойко Борисов освободи шефът на БОРКОР Румен Миланов от всичките му постове.

Преди обяд правителствената информационна служба съобщи, че премиерът е освободил Миланов като съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

От съобщението стана ясно, че Миланов все пак ще остане директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) – пост. От съобщението стана ясно, че Борисов е възложил на Миланов задачата "да ускори и активизира работата на БОРКОР".

Няколко часа, след съобщението на пресслужбата на кабинета, самият премиер обясни в парламента, че работата на БОРКОР не е задоволителна.

"Работата, особено в БОРКОР, не ме задоволява, искаме да има по-добри резултати.Това са съветници в моя кабинет, които съм преценил, че към момента не могат да ме съветват и търсим по-бързо и оперативно ниво", коментира Борисов смяната освен на Румен Меланов и тази на Кирчо Киров от миналата седмица.

bTV обаче научи от правителствени източници, че Миланов няма да има възможност да "активизира" работата на БОРКОР, тъй като във вторник ще бъде махнат и от този си пост.

Миланов ръководеше подготвяха на трите ключови закона в областта на сигурността. Това са устройствените закони дза НРС и НСО, както и закон, който трябва да обхване дейността на всички специални служби. 

"Голата поляна", която така и не проработи

Миланов оглави звеното със заповед на премиера през февруари м.г.  Негови заместници станаха бившият депутат Елеонора Николова и Петко Сертов, който бе шеф на ДАНС в управлението на тройната коалиция.

От създаването си досега БОРКОР обаче не е започнал да работи, тъй като по думите на Миланов се изгражда от "гола поляна". Служителите на структурата обаче също бяха сред хората, взели бонуси.

През март Миланов даде първия си публичен отчет като шеф на БОРКОР. Тогава стана ясно, че за времето на съществуването си структурата е успяла да сформира организационен щаб от 14 души, да представи плана си за действие на ЕК, да си обзаведе офисите, да проведе две обществени поръчки и да започне обучение на първите 30 специалисти.

"Сами допускате, че след като имаме смелостта и самочувствието да направим публичен отчет, свършеното по наша преценка не е малко", обобщи тогава Миланов.

Месец преди отчета на БОРКОР, вицепремиерът Цветан Цветанов заяви в парламента, че структурата ще започне да работи през лятото. За дейността на антикорупционното звено МС тази година отпусна 4.8 милиона лева.

Съветник след съветник

Отстраняването на Миланов става броени дни, след като премиерът се раздели окончателно с бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Последният бе назначен за съветник в МС в началото на годината, след отстраняването му от ръководния пост в разузнаването. 

Борисов тогава обясни, че назначава Киров в екипа си, защото такива хора трябва да работят на държавен пост, докато "забравят тайните, които знаят". Какво е правил Киров като съветник на премиера не се знае. Ясно е обаче, че докладът за работата на НРС, по времето в което се ръководеше от Киров, от три дни е в прокуратурата.