План "Б" за Конституционната реформа предложи премиерът Бойко Борисов на АБВ. Новият вариант включва орязване на промените до общо три и политически гаранции за спазване на този ангажимент.

Днес започнаха финалните консултации на премиера Бойко Борисов с АБВ, ДПС и БСП.

След едночасови разговори с АБВ стана ясно - подкрепата на хората на Георги Първанов не е безвъзвратно загубена. Тя ще бъде дадена, но само за орязан вариант на реформата по три основни точки.

Борисов дойде сам на преговорите с АБВ и отговаря час и половина на въпросите им. Резултатът - вариант "Б" на конституционната реформа.

От АБВ са поискали още в четвъртък да бъде гласувана специална декларация или решение на Народното събрание, с което да се гарантира, че промените ще бъдат приети само в съкратен вид.

"Това, по което считам, че може да се намери консенсус, е разделянето на колегията на съдийска и прокурорска, засилването на ролята на инспектората и прекия избор на прокурорите и съдиите”, заяви премиерът Борисов.

Премиерът е възложил на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и на шефа на комисията за промени в Конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение. Той трябва да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията – разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), прекия избор и по-голяма роля на инспектората на ВСС.

„Възложил съм на нашите юристи да подготвят за срещите - утре с ДПС и в сряда с БСП, такъв документ, да им предложим и в четвъртък парламентът, ако бъде любезен, да гласува такава декларация по тези три точки, да има съгласие - това е едно джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене промяна в конституцията“, каза премиерът след първата от поредицата с лидера на АБВ Георги Първанов.

Към момента управляващите нямат необходимите 160 гласа за промени в Конституцията. Те разполагат със 136. В тях се включват и гласовете на АБВ обаче, които продължават да се колебаят.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави измененията. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени.

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ.

"Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети", коментира Първанов.

Цикълът от консултации трябва да приключи с гласуване в пленарната зала в петък.

Основните промени в Конституцията, на които управляващите държат, са разделянето на Висшия съдебен съвет на две квоти, засилването на ролята на съдебния инспекторат и мажоритарният избор на съдиите и прокурорите.

Колко и кои депутати ще подкрепят реформата?

Протестна мрежа създаде специален сайт, в който се отбелязва вотът на всеки един народен представител.

Така вече виждаме, че Хасан Адемов от ДПС ще гласува "против" поправките в конституцията.

А независимата Ана Баракова е "за". Тези депутати са сред първите, които са се отбелязали.

Информацията все още се попълва. Потребителите питат, а всеки депутат отговаря от служебната си електронна поща.

Дали ще се съберат необходимите 160 гласа? Това ще разберем в петък.