Правителството няма да гради, а ще спира летежа на държавата надолу. Народът и кабинетът ще плащат „експеримента Орешарски” и ще го понасят физически. За градеж ще се мисли едва 2016-2017 г. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов, записани в стенограмата на извънредното заседание на Министерски съвет в понеделник, на което бе одобрен проектобюджетът за 2015 година.

Изказването на Борисов идва след вълна на недоволство, изразено от няколко министри, несъгласни с орязаните бюджети на ведомствата, които ръководят. На думите им премиерът реагира неколкократно с призив да кажат откъде да се вземат парите, а не „за пред стенограмата да се чуе колко сте добри в защитата си на своите министерства”.

„Парите ги няма”, отсича Бойко Борисов и връща лентата назад: „Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово?”. Тук вероятно има предвид регионалния министър в кабинета „Орешарски” Десислава Терзиева, чиито тоалети неведнъж са били повод за иронични коментари от страна на настоящия премиер.

Публикуваме части от стенограмата от днешното заседание на правителството. Целия текст можете да видите тук.

Снимка: БГНЕС

Веселин Вучков: Уважаеми господин премиер, колеги, не мога да подкрепя предложения проектозакон за бюджет 2015.

Няколко причини, много накратко.

Този бюджет вещае една финансова криза в МВР. Намаленият бюджет на МВР е с 8,31%, тоест минус 93 милиона 496 хиляди лева. Мисля, че финансовото министерство трябва да разясни по-подробно и пред мен, но и на пожарникарите и на полицаите защо МВР понася най-голямата щета(...)

Защо МВР понася най-големият удар от почти 100 милиона лева намаление, при положение, че имаме огромен миграционен натиск, че имаме сериозен приоритет Шенген(...)

Николай Ненчев: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господин Горанов, позволете ми и на мен да изразя несъгласия относно предвидения за Министерството на отбраната бюджет, като имам следното предвид. В частта за персонал намалението е в размер на 77 милиона лева, като в същото време има увеличена текуща издръжка и капиталови разходи с 10 милиона 577 хиляди лева(...)

Намалението с 77 милиона лева не би могло да бъде компенсирано от структурите извън Българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращаване числеността на наличния състав(...)

В гореизложеното и тези безспорни факти, които споделих, и обстоятелства налагат извода, че Министерството на финансите следва да осигури необходимите средства за персонал на личния състав от Министерството на отбраната, минимум така както са разчетени в проекта за бюджет 2015 година и следващите бюджетни години.

Бойко Борисов: Предполагам, че всичките ви изказвания ще бъдат в този дух, ще бъдем търпеливи да ви изслушаме, защото сами разбирате, че при този дефицит, който многократно казах – разликата от падането и връщането ни тук на власт е 9 милиарда загуба за държавата, така че Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина.

Министърът на финансите няма откъде да изкара парите. Има Лисабонско споразумение до 3% дефицит. Тук трябва да се разберем от здравето ли ще вземем за отбраната, от образованието за МВР или от културата за транспорта. Тук трябва да се разберем. Това са парите, днес трябва да излезем с решение.

Предполагам, че след проверката по язовирите, която е направена, трябва да се заделят пари и да се събарят или да се ремонтират, за да не загиват хора.

Така че, освен за стенограмата и да се чуе, че не сте доволни и че ви трябват пари, искам като завършвате да казвате: „Предлагам да се вземат от Министерството на правосъдието 50 милиона и да се прехвърлят на Министерството на отбраната” или „От Министерството на вътрешните работи искаме да вземем от здравеопазването 85”. А не да прехвърляте на министъра на финансите, че не приемате бюджета. Не го приемате, но дайте вашият вариант.

Снимка: БГНЕС


Лиляна Павлова: Считам, че бюджетът – такъв, какъвто е представен, това е максималният му вариант, и въпреки че и в сектор регионално развитие и благоустройство има огромен недостиг и недофинансиране, ние нямаме голям полезен ход да не подкрепим бюджета. В противен случай няма да можем да продължим напред(...)

Разбирайки обаче необходимостта от спазване на 3-процентния таван на дефицита, означава, че ние ще замразим строителството на голяма част от пътните проекти, които финансираме с държавни инвестиционни заеми по програмата за транзитни пътища, и означава, че ще започнем строителството само на един, а не на три големи язовира за водоснабдяване.

Това държа да го отбележа за целите на протокола, за да се знае тази информация, но го правим не защото сме безотговорни, а поради липса на финансов ресурс и поради това, че виждаме година и половина как нямаше и напредък по реализацията на тези проекти и важни средства от бюджета бяха изхарчени с друга насоченост.

Снимка: БГНЕС


Тодор Танев: Чувствам се длъжен да кажа някои неща за образованието, тъй като който пести от учителите, после посяга на децата, което е дъното.

По принцип, образованието е бомба с мултипликационен ефект, като имаме предвид 900 хиляди ученика, милион и половина родители, 250 хиляди студента, БАН, 28 регионални инспекторати, и то пръснати по цялата територия на страната…

Първо, главният секретар на министерството е изчислил минимален недостиг от 19 милиона(...)

Трето, проблемът е остър за първите шест месеца от 2915 г. (вероятно става въпрос за техническа грешка и годината е 2015 – бел. ред.), тъй като спира субсидията по оперативната програма „Развитие на човешки ресурси“ и предстоящото вероятно навлизане на субсидирането по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Тоест, 2015 за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма. Моля за тази дупка да помислим, която е за някакви преразпределения.

Острият проблем е в училищата. По-точно: първо, заплатите на учителите за 2015 този път няма да могат с този бюджет, тая рамка да бъдат изобщо коригирани, а знаем, че учителите имат под средната за страната заплата; второ, целодневната организация за 103 хиляди деца през летните два и половина месеца, трябва да спрем изплащането на 5-те хиляди възпитатели просто за лятото, защото нямаме пари за това; трето, безплатният транспорт за два месеца също трябва да спре и четвърто, извънучилищните педагогически учреждения, обезщетяването на учителите в детските градини, които са съвсем неправилно необезщетявани и т. н.(...)

Петър Москов: Започвам с това, че дори и числата в сферата на здравеопазването изглеждат стабилни, за да кажа, че предложеният от министър Горанов бюджет за Министерството на здравеопазването е всъщност 60% от търсения от Министерството на здравеопазването такъв бюджет(...)

Нещата са на ръба, нещата зависят от изпълнението и провеждането на реформи и са много под очакванията на министерството, но Министерството на здравеопазването ще подкрепи предложения бюджет(...)

Снимка: БГНЕС


Вежди Рашидов: Не знам защо така се е получило във времето, но направих едно изказване, че и в Европа не е приоритет, тъй като ако няма Колизеум, ако няма Пантеон, ако няма Ватикана, ако няма Леонардо да Винчи, Микеланджело, няма такава Италия. Същото е с българската култура – ние, ако нямаме нашите значими личности от Хайтов до който и да е. Така че за мен е много важно, тъй като съм човек на културата и знам какво значи ти да си идентичността на българската държава, огледалото и да носиш само положителни дивиденти. Именно затова винаги бюджетът на културата, не знам защо, винаги е най-ниският в България от всички европейски страни и всички балкански страни – 0,4% от брутния вътрешен продукт.

Разбира се, всички разбираме, че сме в криза, всички разбираме, че трябва да устискаме коланите, но миналия ден аз лекичко казах с някаква ирония, че като спасим животните, е хубаво да спасим и творците. Само трябва да ви кажа, че са много належащи, в тежко състояние са и всички бази, театри, музеи. Над 25 милиона са ми необходими за основни ремонти на училища.

Бойко Борисов: Колеги, колегиално е да се каже „Искам да се вземат парите от Министерството на туризма или от Министерството на еди кое си“. Значи, не ни считайте за пред стенограмата да се чуе колко сте добри в защитата си на своите министерства. Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0,48 дефицитът. И тогава можеше да отидем до три и да похарчим пари. Ние не го направихме, ние показахме, че сме отговорни хора.

Сега има да връщаме назад девет милиарда, колеги. Задачата е не да градим сега нещо, а да спрем летежа по линия на държавата надолу. Никой не трябва да си прави илюзии и когато разни такива бивши агенти на Държавна сигурност излизат да говорят, че това бил такъв бюджет. Да – такъв е бюджетът заради това, че те доведоха Орешарски. Заради това, че се похарчиха огромните пари. Заради това, че ни направиха проблема КТБ. Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Не. Но това ни струва четири милиарда сега, това упражнение. Ако ги имаше тези четири милиарда, ако нямаше тази година и половина дупка, сега щяхте да разпределяте четири милиарда за образование, за правосъдие, за култура, за спорт, за туризъм.

Сега трябва да спрем по улея летежа, падането. Едва 2016-2017 г. трябва да мислим за градеж.

Народът и ние ще платим „експеримента Орешарски” и ще го понесем, усещайки го физически върху нас, целият народ. Тези пари не идват от въздуха, които са похарчени, с розовите им надежди, които рисуваха. И аз съм принуден сега да се карам с вас заради тези похарчени пари, погубени пари е точната дума.

Разбирам ви. Това е положението. Казвайте откъде да отрежем, ние сме готови(...)

Бойко Борисов: Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово? Оказа се, че за там 40 милиона имаме да плащаме за снимките им, за да се довърши. 40 милиона! Туристите говореха колко им е важен пътят за Слънчев бряг. Едно нещо не е направено на Бургас-Слънчев бряг – нито отчуждителни процедури, нито проект, нищо, нула. Нито за Хемус, нито за Северна България, за никъде. А парите ги няма.

Вежди Рашидов: Просто искам да Ви кажа, че не говоря за Орешарски, а за хората, които се занимават с култура, а те нямат никаква вина.

Бойко Борисов: Псевдоекспертът – беше направен от медиите за експерт. Ето ти експерта. Експериментът е експерта.

Все още ли някой иска пари?