Вместо полицията да охранява районите в София, където са настанени над 70% от бежанците в София, стотици полицаи са заети, за да пазят всички задни входове, където Орешарски трябва да се появи. Такъв коментар даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Сливен, цитиран от “Фокус”.

"Очевидно Орешарски е забравил, че има централни входове, парадни входове, откъдето трябва да влизат управляващите. Всъщност това, откъде влиза Орешарски, показва, че той не е никакъв премиер. На него му дърпат конците. Всъщност държавата я управляват Станишев и Местан" - коментира Борисов.

Тези хора трябва час по-скоро да си ходят - каза Борисов и отново обърна внимание на резултатите от последните парламентарни избори. БСП и Сергей Станишев нямат нито един спечелен избор срещу мен; досега винаги съм ги бил.

Нито Местан има победа срещу мен, нито Сидеров има победа срещу мен, каза той Борисов. Виждате този срам вчера в парламента, когато цяла Европа скърби за Вилфрид Мартенс, и предложихме да почетем паметта му, другите се съгласиха, а "Атака" излезе демонстративно от залата.

Този срам не е за първи път. "Атака" е партията, която остана седнала и по време на европейския химн, но в същото време - ходят в кръчмите в Брюксел и обиждат европейските посланици. А благодарение на тези хора, в България са дошли стотици милиони евро", категоричен беше Борисов.

Бежанци в София = груба грешка

Бившият премиер разкритикува и подхода бежанци да се настаняват в столицата. Според него е груба грешка над 70% от бежанците и нелегалните имигранти да са в София. Според Борисов над 2000 души се водят на частни адреси, а това няма как да бъде контролирано от полицията.

Бойко Борисов каза, че съзира умисъл към кмета на София Йорданка Фандъкова от страна на управляващите. „Вече има над 4 – 5000 души, които няма къде да живеят, няма къде да работят. Идват студени дни, хората ще слязат в метрото. Вече влизат и в разкопките. Ще направят много сериозен проблем на София, нерешим за в бъдеще.”, коментира Бойко Борисов.

Според него ако бежанците са в по – малък град или населено място службите ще имат възможност да ги контролират.