Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават. Това коментира премиерът Бойко Борисов в края на правителственото заседание, след като отчете, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари миналата година.  

В тази сума не са включени 250 млн. лв., възстановен на фирмите ДДС.

„Не си спомнят в Министерство на финансите кога януари месец са били на 900 милиона излишък. Не си спомнят”, изтъква премиерът, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието.

„Борбата с контрабандата дори и най-големите скептици в Европа вече я коментират като чудо, което правим. Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят”, подчертава Борисов пред министрите.

Най-важната и спешната задача пред Министерство на правосъдието е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, казва по време на заседанието правосъдният министър Екатерина Захариева.

Сроковете, които министерството си поставя, са в началото на март да бъде приет законопроектът от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

Захариева признава, че по закона има още много работа за вършене.

„Въпреки че изменението беше оповестено в средата на миналата година, то все още не е приведено в съответствие с измененията на Конституцията. В главата за инспектората и засилените правомощия на инспектората за съдебната власт се съдържат три изменения и няма как, давайки толкова силни правомощия за проверки, да не се разпишат подробностите и при какви условия започват тези проверки”, пояснява министърът.

Тя допълва, че пет работни подгрупи работят по различните глави. „Прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март месец и трябва да ви кажа, че той е изключително оптимистичен, бърз и спешен. Работата вече е започнала в министерството със заинтересованите институции”, заявява Захариева.

„Законът за съдебната власт е топ приоритет, така че в първите няколко месеца – февруари и март, ще бъдем изцяло фокусирани върху него”, допълва тя.

По думите й с интензивно се работи и по измененията на Търговския закон заедно с Министерство на финансите. Захариева изтъкна, че промените ще включват превантивни мерки срещу кражбата на фирми.

Според нея, след като приключи работата по Закона за съдебната власт, фокусът ще се премести върху бързината на процеса в Гражданско-процесуалния кодекс - нещо, което се чака от бизнеса и от всички граждани. 

Премиерът препоръчва много внимателно да се гледат законите и те да влязат до лятната ваканция, като допълва Наказателно-процесуалния кодекс, измененията в Закона за движение по пътищата и измененията в Закона за МВР.