„Регионът е неделима част от Европа и включването в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при двустранна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде правителствената пресслужба.

Двамата оглавяват среща с лидерите на страните от Западните Балкани в София.

Жан-Клод Юнкер поздрави премиера за ясното и целенасочено фокусиране на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Двамата отбелязаха решителните действия и силна политическа воля от страна на правителствата на страните от региона за постигане на видим напредък по пътя към членство в ЕС.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Борисов акцентира върху необходимостта от съдействие от ЕК за проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност. „Изграждането на стратегически инфраструктурни обекти ще повиши свободния търговски обмен, инвестициите, конкурентоспособността и движението на капитали, а сътрудничеството в областта на образованието и културата ще гарантира помирението, добросъседството и утвърждаването на ценностната система на ЕС сред обществата, и най-вече сред младото поколение в региона“, подчерта министър-председателят пред Жан-Клод Юнкер.

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани, коментира още Юнкер след срещата.

Снимка: Ладислав Цветков

„Открих нещо много важно, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. Имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяването в ЕС“, заяви Юнкер.

По думите му това ще стане евентуално през 2025 г. евентуално, ако всички условия са изпълнени. „На този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим отблизо тази нестабилност. Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване“, каза още Юнкер.

България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК. Това каза премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че на всички тези срещи се представляват и интересите на Румъния и Гърция, защото тези проекти са свързани и с инфраструктурата в тези страни.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър-председателят наблегна, че до срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им. "По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", заяви Борисов и посочи, че приоритетни са коридорите номер 4,8 и 10 и Магистралата на мира, както и взаимодействието между службите. Той допълни, че е много важно да се работи за свързаността на региона в енергийната и газовата сфера.

Снимка: Ладислав Цветков

Бойко Борисов подчерта, че в момента свързаността на Балканите е "отвратителна". По думите му е изключително важно да продължи работата между специалните служби, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурите, бързата обмяна на информация.