Премиерът Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от полицаи срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Според него излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от служителите на реда, заснети на тях.

Единият запис беше разпространен от сирийски информационен сайт и на него се вижда как български униформени удрят легнали на земята имигранти. Другият е любителско видео, в което полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

Борисов е на мнение, че полицаите от кадрите в София действат абсолютно непрофесионално, и директно съветва вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да ги уволни.

"Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред", казва Борисов по време на правителственото заседание, става ясно от стенограмата.

"Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш, без изобщо да има коментар по тази тема", категоричен е премиерът.

"Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!", изтъква Борисов.

Той се възмущава и от нецензурните изрази, с които полицаите се обръщат към младежите. "Не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска", казва още премиерът.

Борисов е сигурен, че Бъчварова ще приложи цялата строгост на закона. „Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", отсича той.

"Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!", продължава премиерът.

Бъчварова, която докладва за течащите проверки по двата случая, от своя страна посочва, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки.

Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители. "Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочи Бъчварова.

"На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност", смята още тя.