„Южен поток” е добър проект за България и падането на първия кабинет „Борисов” е осуетило строежа му у нас. Това стана ясно от думите на премиера, казани на откриването на газова инсталация в Силистра и цитирани от БГНЕС.

„Искам да направя една малка ретроспекция за провала на един действително добър за България проект “Южен поток”, който отдавна щеше да се строи ако не бяхме падали от власт. Помните ли как цената му стана 3 млрд.? 80 км тръби, със станциите - 24-24 млн. Разделете го и ще видите колко струва един газопровод. Дали струва толкова?! Но, в своята алчност тези хора провалиха проекта”, казва Борисов.

Припомняме, изграждането на газопровода през наша територия се оказа белязано от някои странни законодателни инициативи, сред които текст, с който морската част от газопровода беше на практика изключена от европейското законодателство.

Министър-председателят атакува кабинета „Орешарски” и по друга линия – седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. „Ако не ви бях спрял и на “Уестингхаус” седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България. Това, което Стойнев подписа, но страхливо прехвърли на моето правителство”, заявява премиерът.

Той коментира и други големи енергийни проекти. Особено остър е към кабинета „Костов”, по времето на когото ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3 стават американска собственост, след като държавата ги е изградила „със свои пари”.

„Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ “Марица 1”, ТЕЦ Марица 3” и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България. Това, което виждате днес е 24-25 млн. Подаръци от иначе бедна държава. Защо са го правили - нямам разумно обяснени. Всъщност имам, но би било като едно голямо обвинение”, казва Борисов.