Бойко Борисов се стреми към президентския пост, а Георги Първанов - към премиерското място. Тази политическа стратегия, която е известна от момента, в който вторият е напуснал „Дондуков” 2, обявиха в „Тази сутрин” посветените в темата Велислава Дърева – журналист, и Мария Пиргова – политолог, след политическата офанзива от страна на АБВ, започнала преди дни. По думите им директна договорка между Борисов и Първанов не е имало, но тъй като това е тяхната стратегия, подобно „разбирателство” вероятно се е състояло някъде във времето.

Цялата ситуация Дърева описа като „сезона на самодивите”, когато винаги преди избори се появяват фигури в „бяла премяна”, които казват: „Ние сме прекрасни, чисти и великолепни”.

Двете видяха втора серия на лидерска битка в БСП, но изключиха варианта „разцепление”, оприличавайки левицата на снежна топка, която се топи отвътре. Ситуацията според тях обаче е достигнала друго равнище, тъй като вече се е пренесла и на територията на Европа.

Дърева се върна 17 години назад, когато след 10 януари 1997 година, „когато една голяма група напусна Бсп – Елена Поптодорва, Ивайло Калфин... Тогава ние стояхме във фоайето на „Позитано” и Георги Първанов, свежо избран за лидер на БСП, дойде при нас с опънато лице и каза: „И вие ли ще ни предадете?” Ние му казахме: „Не си познал”. Сега се повтаря същата история. Но не бих искала да виждам един сериозен политик като Георги Първанов в ролята на Сашо Томов”.

На въпрос дали случващото се е в полза на лидера на ГЕРБ, Дърева отправи „другарско” предупреждение: „Поведението на Бойко Борисов е типично интригантско. Иска всичко да изглежда така, че всичко се върти около него – около малкото пръстче на едното му краче. Всеки, който се договаря с Борисов, и разчита на неговата подкрепа, трябва да знае, че ще бъде предаден на секундата и във всеки един момент”.

Дърева продължи с портрета на Борисов, като го нарече „съвършено безличен, ако говорим за политическо мислене. Неговата всекидневна трансформация обаче се харесвала „адски” на една част от българското общество, защото и тя разсъждавала по същия начин. Пиргова се присъедини към мнението й, като отдаде голя част на успехите на бившия премиер на неговата харизма и на съществуващата политическа неграмотност.

В коментара си двете определиха поведението на Първанов като агресивно и същевременно безалтернативно. Според Пиргова ще има хора, които ще го последват, но ще има и такива, които ще се откажат от него заради „безпринципното” му поведение. Въпреки че ще е в малки размери и ще се развие само в рамките на БСП, то ще се коментира от дясното като разцепление, смята тя.

„Този проект е интелигентски затворен. Не могат идеологически да се отделят и да предложат друга политика”, каза Пиргова и допълни, че с това, което Първанов причинява на Столетницата, ще остане като бившия лидер, който нанася удари, на фона на Сергей Станишев, който според нея е спасил декорацията с елиминирането на управлението на ГЕРБ.

За да подкрепи тезата си, че социалистите няма да се разцепят, Пиргова добави още едно твърдение – Първанов, който тръгнал с „ултимативен тон, като на война”, вероятно няма да напусне БСП, „защото ако го напусне, е никой”.