Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Министерския съвет със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Обсъдихме Плана за инвестиции на ЕК от 315 млрд. евро, чиято цел е възстановяването на растежа в Европа и създаването на работни места, каза пред журналисти след срещата Кристалина Георгиева.

Преди две седмици ЕК размрази парите по оперативната програма "Околна среда" а днес беше одобрена първата от новите програми - "Развитие на човешките ресурси", с бюджет 1 милиард евро предимно за откриване на нови работни места, каза еврокомисар Георгиева.

Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си със зам.-председателя на ЕК.

„Аз съм убеден, че парламентът и ние в най-скоро време ще приемем стратегията по съдебната реформа. Неслучайно оставихме министърът на правосъдието от предишното правителство, който изгради една добра стратегия за съдебната система”, посочи Борисов и допълни , че според него тази приемственост е похвална и тя ще доведе до отпадането на мониторинговия механизъм, ако в България има стабилност.

„Преди година и половина искахме да ни откъснат от Румъния, защото те ни пречеха с Шенген, те ни пречеха с огромните си дефицити, а България беше за пример. От 1,2% дефицит, сега е на 3,7% дефицит. Експериментът „Орешарски” струва 9 млрд. лв. на държавата и това са фактите и в бюджета го показваме ясно и точно разписано. Надявам се повече експерименти да не правим, а да стабилизираме държавата”, посочи премиерът.

На въпрос дали ще разговаря с евроатлантическите ни партньори относно изказването на ген. Бен Ходжес, че в България може да бъдат разположени танкове, Борисов отговори, че си има министър на външните работи и министър на отбраната, към които такъв въпрос не е постъпвал.

„Там, откъдето идвам много се цени това, че г-н Борисов успя да направи правителство в нелеки условия и така да запази страната от риска да влезем в още по-сериозна политическа криза. Публично и от сърце го поздравявам”, каза Кристалина Георгиева след срещата.