Колапс на всички системи в България – така за пореден път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обобщи финансовата ситуация у нас след управлението на кабинета „Орешарски”. Пред журналисти в парламента експремиерът посочи, че правителството се опитва да се „измъкне” от трагичното положение, без да го признава и завещавайки го на следващата власт.

„След това излизат и викат „Ааа, ние не сме виновни”. Ние сме пипали резерва само за тези две неща - за пенсиите на българските пенсионери и за кофинансиране на европейските проекти. Това е причината по наше време да се строят магистрали, зали, жп линии и пречиствателни станции. Те в момента правят разходи, които не се виждат къде са”, упрекна Борисов.

Той посочи наследника си Пламен Орешарски като персонално отговорен за лошата фискална политика в държавата, тъй като „дори най-елементарните, бакалските сметки, не може да прави”.

„Не мога да смятам какво смята Орешарски, защото се видя, че той не може да смята. След като не може да смята, аз не мога да разбера как смята дори и фискалния резерв в момента, който сега ще отиде за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори”, коментира политикът, изтъквайки, че „това лице Орешарски е срам за всички времена, хората да се срамуват да кажат, че са били премиери”.

Борисов подчерта, че иска резервът да е пълен и да има достатъчно силен буфер – затова настоявал за спешна актуализация на средствата в държавната хазна. „Краят на седмицата е утре, ще чакаме един ден – да кажат каква е дупката в бюджета и откъде трябва да се вземат парите”, каза още той.