Премиерът Бойко Борисов отчете като грешка на министъра на правосъдието Христо Иванов, че е забавил във времето разговора с опозиционните партии за правосъдната реформа и промените в Конституцията.

Борисов припомни, че съдебната стратегия се е гласувала в парламента и са положени много усилия за разбирателство, за да се приложи.

„Когато обаче искаш да променяш Конституцията, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, това не може да се случи”, изтъкна Борисов.

„Ако имахме над 160 депутати – лесно. Когато обаче 160 не са по силите на управляващата коалиция плюс подкрепящи партии, трябва да отидеш да разговаряш с опозицията”, уточни премиерът, цитиран от „Фокус”.

„Грешката на министъра на правосъдието, с когото работим и неслучайно се ползва с пълната ми подкрепа, е, че забави във времето разговора с опозиционните партии”, коментира още той.

„Надявам се да проведем тези разговори с опозицията да потърсим консенсус, за да съберем тези 160 депутати”, каза още Борисов.

Според него коментарите, че правителството ще падне, нито са здравословни, нито са правилни.

„Това могат да го мислят хора, които искат само да се дестабилизира държавата. Само преди година имаше друго правителство с друго мнозинство, спряха еврофондовете и държавата замря”, обясни Борисов.

„И като падне, какво ще стане? Нови избори? Нови мнозинства или малцинства? Какво ще постигнем, освен да се върнем с още една година назад, попита премиерът.

Той беше в Момчилград за откриването на новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води. Той преряза лентата заедно с лидера на ДПС Лютви Местан и екоминистъра Ивелина Василева.

Борисов каза, че е горд с пречиствателните станции, защото това е екология, туризъм, а във водите на Черно море вече се влива пречистена вода. Той допълни, че има подписана програма и през следващите години в екологията на България ще се влеят 3 млрд. и 700 млн.лв.

"Трябва с политическите партньори, колеги, опозиция да сме големи будали, да пропуснем тези европейски пари които се дават, за да не си оправим инфраструктурата и държавата", допълни Борисов.

Присъствието на министър-председателя на церемонията в Момчилград лидерът на ДПС Лютви Местан определи като малко очакван за него, но "уникален управленски жест".