Със засилване на охраната по морските граници на Европейския съюз има вероятност от увеличаване на емигрантския натиск на българската граница. Това притеснение изрази премиерът Бойко Борисов.

Той обяви, че не е доволен от партньорството на съседните държави по този въпрос след среща със заместник- помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Съединените щати подкрепят България за конституционни промени, свързани със съдебната реформа и съветват България да създаде независим орган за борба с корупцията. Според Ий, съдебната система трябва да е независима, за да се справи с корупцията.

Страната ни е поискала от Съединените щати подкрепа за Южния газов коридор.

Модернизацията на армията ни като съюзници от НАТО със съвременни самолети обаче ще бъде отложена до решаване на по-належащи социални въпроси, стана ясно от изявлението на българския премиер.

„САЩ приветстват мерките, които са предприети за борбата с тероризма и включително участието в коалицията срещу „Ислямска държава”, подкрепяме енергийната независимост в регион, твърде зависим от руския газ. Интерконекторът между България и Гърция е важен, за да има излаз на Южен коридор и истинска диверсификация”, коментира Хойт Брайън Ий.

„И съм твърд в позицията, че е важно за енергийната сигурност на континента. България от много неща се отказа, но в името на евроатлантическото развитие очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции”, заяви Бойко Борисов.