Сериозни закани за безмилостна разправа с всеки, дръзнал да изкарва пари на гърба на управляващата партия, е отправил премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание. От стенограмата става ясно, че след изчерпването на дневния ред, министър-председателят просвещава членовете на правителството за двете успоредни акции, в които бяха арестувани двама антимафиоти и депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов.

„И още нещо, искам да ви информирам, от доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и БОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите.

Още двама служители на БОП вчера, които също искаха пари, бяха засечени и арестувани”, казва Борисов.

Арестите на полицаите и на „законотворецът” Аврамов бяха извършени, часове преди ЕК официално да оповести доклада за България, който бе определен като унищожителен. Заради депутатския си имунитет Аврамов престоя в ареста сама 24 часа, след което бе освободен. Междувременно парламентът гласува оставката.

След по-малко от денонощие на свобода вече бившият депутат от Монтана (избирателният район на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова – бел. ред.) бе задържан отново с постановление на Софийската градска прокуратура.

„Предупреждавам ви, че много внимателно наблюдавам, само да чуя някъде че се говори, така че си дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма”, продължава премиерът но време на заседанието.

Независимо от факта, че Аврамов е обвинен в търговия с влияние заради „предложението си” да помогна на арендатор срещу пари и земя да си уреди проблемите с администрацията, вече бившият депутат е заподозрян от Борисов и в други „игри”.

Предприемчив

„Да, на ГЕРБ предприемачи, защото иначе е отворен, предприемчив, но предприемчив и да открадне пари. И между другото, той ни е създал и с една германска фирма проблеми преди време, сега научих, като се вторачих в него. Той е работил отдавна с варненския случай със зърното. Така че, сега като стане готов ареста, нека и в Брюксел да знаят, че може да се забавим малко, но понеже искаме да документираме, те от три дни се гласеха как да предадат парите и снощи в 22,00 часа ли беше, към колко ми се обадиха, по нощите отиде жена му да вземе парите”, обяснява премиерът.

Колко трудно се дебнат колеги

След това Борисов насочва вниманието на министрите си към арестуваните антимафиоти.

„С БОП беше също голям проблем, правят се на данъчни и отиват и прибират пари. Но седнахме с ръководството на БОП когато получихме тези сигнали, безкомпромисно и ги... Знаете ли колко е трудно да се дебнат „колеги”, защото знаят мероприятията, знаят как действат службите, ослушват се, защото знаят че са гузни. И примерно това е сто пъти по-трудно да хванеш такива хора, отколкото обикновен престъпник. А и малко да ви развеселя, те самите си правят външно наблюдение (следене – бел. ред.) на себе си, за да се пазят от колегите. Работихме доста активно, но тогава и на Цветанов му казах – хората ще разберат, арестувайте, за да знаят че пощада за никой няма. Това трябва да се знае”.