"Тук искам специално пак да благодаря и на прокурорите, на МВР, на ДАНС, особено на БОП, на Дирекция на полицията, защото тези звена, които направихме... не знам, госпожо Кунева, била ли сте там в звената горе, в междуведомствения координационен център, но с госпожа Бъчварова отидете и ги вижте, защото за мен това е материалната битка и най-видима с корупцията и контрабандата. Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава". Това е обявил премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета днес, става ясно от публикуваната стенограма.

"Сами разбирате, всичко това е отивало в частни джобове и се изправя срещу нас. Затова искам още един път да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля, има правителство.

Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е… сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят.

Смятайте какво чудо е срещу нас! Така че, още веднъж – търпение, воля, сила. Виждате – там, където може, подпомагаме, до приемането на новия бюджет ще се стараем – да, ето и за съдебната система дадохме миналата седмица, да, на Ненчев съм му казал (Ананиев, да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят. Така че, максимално търпение, не се поддавайте на приказки. Това е целта – да има напрежение, да има клинове", коментира още премиерът.

Той е обещал 2 млн. лв. (толкова са нужни по негови изчисления) на военния министър за спешен ремонт на военните хеликоптери, които гасят пожари.

"До момента имаме 213 тона изсипана вода. Може да си представите, държим ги по девет часа във въздуха. Искам да обърна внимание, че те се нуждаят от спешен ремонт и двата, ако искаме… и, не дай си, Боже, нещо се случи, в момента разполагаме само с един.

За ремонт на двигателите около един милион на хеликоптер, но правим всичко възможно да ги ремонтираме тук, в наше дружество, имаме такова – „Летец“, за да бъде по-ниска цената. Направих известно проучване, мисля, че ако тук ги ремонтираме, цената е значително по-ниска. Около един милион на хеликоптер. Струва ми се, че поне два трябва да имаме в изправност, в такива случаи ги използваме на сто процента", казал премиерът.