Правителството одобри днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. С него се предлага повишение на акциза за горивата за отопление, за да няма стимул те да се използват като моторни.

От увеличението на акцизните ставки за горивата за отопление държавата очаква да получи допълнително 71 млн. лв. Целта е предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво.

Увеличението на акциза ще вдигне разхода за отопление на училища и детски градини. Правителството обещава да ги компенсира с пари от бюджета. Домакинствата и ресторантите обаче ще трябва да се подготвят за по-солени сметки.

Тук се правят страхотни злоупотреби. Досега, дето се вика, никой не е посмял да бръкне в тази рана, защото всъщност се явяват фирми посредници, които купуват горивата и ги доставят съответно на ведомствата”, обяснява премиерът Бойко Борисов преди да бъде взето решението.

Пред министрите си той заявява, че „това е тема, която ще ощети група хора” и по тази причина решава да преведе „на по-достъпен език” обясненията на финансовия министър Владислав Горанов по темата.

Към момента държавата е приела, че определени социални функции, училища, ведомства, армия, полиция, детски градини, за да харчат по-малко пари, вземат така наречените „оцветени горива”, без да се плащат акцизи, обяснява той и допълва, че сега акцизът ще се плаща, а разликата ще бъде възстановявана в края на годината.

„Защото ще ви потърсят със сигурност да обяснят, че едва ли не ние ще съсипем бедните, болните и тези, които са дотирани. Не, ще си съберем митата и акцизите и през разходната част ще ги компенсираме – с постановление или в самия бюджет. Има време да се изчисли за разликата и да се прекрати тази порочна практика”, предупреждава Борисов кабинета.

За екологията също е добре, защото тези оцветители също влияят на околната среда. С една дума тук няма да има никакъв компромис”, подчертава премиерът.

Правителството предлага включването на изричен текст, даващ право пълненето на втечнен нефтен газ в бутилки, предназначен за използване като гориво за отопление, за който акцизът е заплатен, да не се извършва в данъчен склад. Поради това се премахва забраната за пълнене на втечнен нефтен газ в бутилки в станции за зареждане на моторни превозни средства.