„Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, е щял да подпише договора между 2006 и 2007 година”. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред bTV водопада от информация, който се изля по проекта „Белене” в седмицата на референдума.

След ваденето на кашони и стенограми по темата от страна на управляващите в четвъртък на показ излезе меморандум, който „червените” изтълкуваха като доказателство, че още през 2010 година Борисов е знаел, че цената на централата е 6,3 милиарда евро.

Министър-председателят дойде в студиото на „Тази сутрин”, подкрепен от икономическия и образователния министър, тъй като в министерството на Делян Добрев нямал доверие на никой друг, а самият министър „носел документите като пощальон, прибирал ги и спял с тях”.

С обяснението, че е „опитен човек”, който знае, че рано или късно може да се спекулира, и слагайки очила, тъй като „сутрин почнал малко да не вижда”, премиерът цитира част от текста:

„Целта на този меморандум е единствено да се изрази желанието на страните за взаимно изгодно сътрудничество в рамките на проекта(...) Този меморандум не ражда никаква форма на отговорност”.

Целта на Станишев, според премиера, била да изкара всички маскари - БСП "безспорно са лоши, но искат и нас да ни изкарат такива".

Наблягайки на опита си да бъде „максимално пунктуален” министър-председателят обясни, че замисълът на централата е от 1986 година. След това се правят три първи копки, а в един момент тогавашните управляващите решават, че след спирането на реакторите в Козлодуй същото може да се случи и с тези в Белене.

Тогава според премиера започва порочността на този проект: „Вместо да си направят конкурс, те решават, че ще сложат малко по-нови реактори. Те обаче не могат да влязат в построеното. Връщат ги на безценица в Русия за някакви жълти стотинки, които финансовата комисия ги доказа, че това е така”.

В продължение на пунктуалния си коментар Борисов за пореден път благодари на Станишев, който в периода 2006 и 2007 година е „проявил характер” и не е подписал договора за новата централа. Слагайки Първанов и Станишев в „един пакет” за посочения период, обаче премиерът обяви, че не е получил отговор на задавания от него въпрос – на какъв инфлационен индекс е била договорена централата.

„Животът не е константна величина, положихме усилия за реализирането на проекта именно заради дадените до момента пари” – така Борисов отговори на въпроса защо в началото на мандата си е подкрепял твърдо проекта за втора ядрена централа у нас.

Сега, заемайки другата крайна позиция, той увери, че животът на реакторите в „Козлодуй” ще бъде удължен със сигурност до 2030 г., като така страна си гарантира 2000 мегавата ток на година. В тази връзка стана ясно, че премиерът дал задача на Делян Добрев – да покаже колко е печалбата на вече функциониращата ни атомна централа през последните 10 г. „При Тройната коалиция печалбата беше по 14 млн. на година, а при нас - по 150 милиона. 1500 мегавата изнасяме към момента, още 500 можем, но няма купувачи”, заключи шефът на кабинета.