Ако това правителство остане на власт, през 2015 г. България ще е по-зле от Гърция. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на двучасова среща с посланиците на страните от ЕС и НАТО в България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите на Борисов, НАП и митниците са събрали с около милиард лева по-малко от предвиденото, а правителството се разплаща в момента с бъдещи приходи. „С кредитите, които взимат днешните управляващи, задлъжнялостта на страната се увеличава. В момента те си откупуват още една година управление - с парите, които харчат за социални плащания. И моята песимистична прогноза е, че и Валутният борд няма да издържи, ако продължават да управляват по този начин”, смята експремиерът.

Той предупреди, че ако кабинетът „Орешарски” се запази още година, през 2014-а няма да може да направи бюджет, защото няма да може да вземе повече кредити.

Борисов изтъкна как неговото управление е спазвало стриктно европейските изисквания и затова страната имала високи рейтинги от международните агенции. „В момента това е вече само история, защото преди дни една от уважаваните кредитни агенции промени оценката си от стабилна към негативна”, подчерта политикът и определи като друг негатив решението на еврокомисаря по енергетика Йотингер да отстрани правителството от преговорите за „Южен поток”, и ЕК да преговаря с Русия вместо България.

Бойко Борисов бе категоричен, че „Атака“ е ключовата дума за сегашното управление на България. „Златният пръст на Волен Сидеров доведе това управление на власт”.

Той изрази притеснението си, че след наближаващите избори за ЕП националистите ще са една сериозна сила в него.