Ако финансовият министър предложи, ще има актуализация на бюджета, ако не – няма. Това каза по време на блицконтрола премиерът Бойко Борисов.

Така той отговори на въпрос на Корнелия Нинова от БСП във връзка с допълнително събраните приходи в бюджета и дали е вярно, че парите вече са изхарчени по негова преценка.

„Вярно ли е, че се харчат предизборно, ако не е така, готов ли сте да ме опровергаете, че не е предизборно, като внесете актуализация на бюджета до края на годината”, запита Нинова премиера.

В отговора си Борисов изтъкна, че приходните агенции работят много добре и се прави всичко възможно да се подобри благосъстоянието на хората.

Той изреди, че 100 млн. лв. са отделени за надбавки на пенсионерите по време на Коледа и Великден, над 100 млн. за тютюнопроизводителите, 100 млн. за ремонт на участъци по магистралите, отделени са и пари за общините без значение дали са с червени кметове, на ДПС или ГЕРБ.

Нинова обаче отбеляза, че всички разходи, които е изброил, са били предвидени и гласувани в бюджета за 2015 г. „Аз питам за допълнителните разходи, които правите с допълнително събраните пари. Писаха по вестниците за едни 800 млн. лв. през август. Ще внесете ли актуализация на бюджета, да видим колко сте събрали и къде са отишли”, попита тя.

„Има Закон за бюджет и ние работим по този закон. Когато Горанов ми предложи, ако ми предложи, ще има актуализация на бюджета. Горанов предлага. Питайте го на парламентарен контрол”, посъветва я Борисов.

Припомняме, че по-рано председателят на ПФ на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ще настояват при актуализация на бюджета да се увеличат средствата за МВР за по успешна борба с миграционния поток и битовата престъпност и за увеличение на бюджета на Министерството на отбраната за възстановяването на бойната готовност на армията.

Преди дни пък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не се предвижда коригиране на бюджета. Пред в. „Труд” той посочи, че се очертават по-високи приходи, но те ще отидат основно за покриване на дефицита.