Над 800 милиона лева европейски средства няма да влязат в България заради "некадърното" управление на това правителство. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му управляващите се отнасят "брутално" с общините. Борисов обясни, че корекциите, наложени на техни кметове и кметове на АБВ, надвишават 110 млн. лв. Изводът на Борисов е, че много български общини и много фирми ще фалират.

По думите на председателя на ГЕРБ управляващите „висят” с над 150 млн. лв. на фирмите. „Българинът като усети, че така драстично са му бръкнали в джоба, ще реагира”, предрече лидерът на ГЕРБ. По думите му управляващите сега "прикриват нещата", но с времето едно по едно те започват да излизат.

„Винаги съм казвал, че БСП са партия, която е закърмена с компромати. Това са хора, които на бялото казват черно и те го налагат чрез опорни точки”, посочи Борисов.

„Политическа бухалка срещу кметове на ГЕРБ се е заформила преди изборите”. Това обяви пред журналисти в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ. Според нея корекциите варират от 5% до 25%, като в 70% засягат общини с кметове от ГЕРБ, по 10% - общини на БСП и ДПС и 10% - общини с независими или други кметове.

Част от корекциите са заради "неясна методика", каквато никога не е искана от управляващия орган, посочи Василева. На Софийска община са наложени корекции върху 7 проекта, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Прехвърляме проблема от здравата на болната глава", анализира Томислав Дончев, според когото кабинетът "Орешарски" и МОСВ прилагат "геометрия на абсурда". Според него около 2,5 до 3 млн. души ще бъдат засегнати от действията на правителството, тъй като за много от общините наложените корекции са абсолютно непосилни.

От ГЕРБ се заканиха да уведомят Брюксел за случилото се, но преди това кметовете очакват среща лично с премиера Пламен Орешарски. 10 кметове на ГЕРБ от страната дойдоха в парламента да се оплачат за орязани средства по оперативната програма „Околна среда”.

Проектът за водния цикъл на Раковски е сред получилите финансова корекция по програма околна среда. Според кмета Иван Антонов парите са намалени умишлено. Той нарече ситуацията „политически рекет срещу непослушни общини”.

„Заради огромни пропуски и нарушения в предишния мандат по време на управлението на ГЕРБ беше наложена временна мярка, която изисква реакция от българската страна. Търси се конкретно решение. Изпълнителната власт търси механизъм за справедливост по отношение на тези общини, които не са нарушавали правилата и възможност те да обжалват съответното решение и то да бъде коригирано”. Това пък каза лидертът на БСП Сергей Станишев във връзка с финансовите корекции на проекти по Оперативна програма „Околна среда”.

ЕК: Не са спирани плащания

Европейската комисия не е спирала плащания за България по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт.

По думите му в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г., и е твърде рано да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер.

"Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите", каза говорителят пред БНР.

"Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащания. Днес предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура", подчерта Роджър Уейт.