Очаква се в неделя част от депутатите от БСП да бъдат освободени от партийното ръководство. Рокадите, готвени от Корнелия Нинова, събират и много недоволство.

След откритата война с Георги Гергов, Корнелия Нинова е на път да отвори още един фронт в БСП. Красимир Янков също я подкрепи за председател с надеждата да стане организационен секретар. Вместо това ще трябва да избира – или депутат, или член на ръководството.

„Не може да се разделя механично отговорността на човек от ръководството, който е и в Народното събрание”, заяви той.

Желаният от Янков пост вероятно ще отиде при дясната ръка на Нинова – Кирил Добрев. „По принцип се разбрахме членовете на Изпълнителното бюро и депутатите да не съвместяват двете позиции”, обясни той.

Въпреки нагласите за кървав пленум и борбата за постове, според Нинова, всичко е спокойно: „Няма напрежение. Всичко ще стане ясно в неделя”.

Изпълнителното бюро на БСП е от 17 души. Поне половината са депутати, но не всички щели да бъдат освободени. За да държат топла връзка с партията, някои щели да бъдат пощадени.

Вчера в студиото на „Тази сутрин” бившият председател на левицата Михаил Миков коментира по темата, че в БСП някои са „по-равни” и също даде заявка, че ще бъде опозиция на сегашното ръководство.