Борба срещу фалшифицирането, интернет за хората – така би трябвало да звучи обобщено позицията на страната по пакта ACTA. По време на Министерски съвет премиерът разясни за себе си, а и за всички останали какво всъщност се подписва, показа стенограмата от заседанието.

Дискусията бе провокирана от заместник-енергийния министър Делян Добрев, който запозна накратко Бойко Борисов с позицията на страната по въпроса. Документът ще послужи пред Европейския съвет, където на заседание в петък ще бъде обсъдено търговското споразумение, което предизвика вълна от недоволство.

Изслушвайки заместника на Трайчо Трайков, премиерът „дебело подчертава”, че няма сила, която да го накара да вземе политическо решение в подкрепа на АСТА в частта му за интернет. Защото правата на потребителите в мрежата трябва да бъдат запазени и има поет ангажимент към тях.

В допълнение обаче правителството влага цялата си политическа воля в борбата срещу фалшифицирането. „Така че, много ви моля, не можах хубаво да вникна в текста, но всякаква вратичка в тази посока е изключена”, обръща се Борисов към Добрев.

Премиерът и вътрешният министър по време на редовното заседание на МС, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За да не се получават недоразумения и страната ни да бъде разбрана погрешно в Европа, министър-председателят неколкократно изяснява двете основни страни в държавната позиция.

„Сиреч, ние подкрепяме всичко това, което е борбата с фалшификацията, но контролът в интернет, който се опитват да му го припишат на Цветанов, е абсурд. Затова текстът трябва да бъде много категоричен – България е за най-крута борба с фалшификациите, с най-мощна политическа воля, но в частта интернет в парламента искам забрана”, казва Борисов.

Запазването на свободата в интернет има своята история в страната. Промени в Закона за електронните съобщения даваха в ръцете на МВР пряк и постоянен достъп до трафичните данни на мобилните оператори и интернет доставчиците. Проектът мина на първо четене в парламента в края на 2009 година, подкрепен от ГЕРБ и Атака.

Почувствали се ограничени в личното си пространство, потребителите на интернет излязоха по улиците. Наложи се народните избраници да работят за еволюиране на идеите си по темата. След претърпени промени законът беше приет и обнародван от президента Първанов. Проследяването на трафичните данни бе ограничено до предотвратяването и разкриването на тежки престъпления, както и на компютърни престъпления.

В заключение по време на заседанието от тази седмица премиерът Борисов даде насоките как да бъде изразена страната, на която застава България:

„Позицията така трябва да бъде изразена – пълно съдействие, пълно участие, водеща роля на България в борба с фалшификациите, координация и взаимодействие с всички европейски и световни институции и правителства в борба с фалшификациите. Интернет го оставяме на хората”.