Пълен бойкот на референдума в Парламента. Решението за официализирането му, внесено от ГЕРБ, беше отхвърлено с гласовете на всички останали партии. Предложението за отлагането му беше подкрепено с 99 депутатски гласа.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който поиска прегласуването, призова Реформаторския блок за последователност, тъй като самите реформатори преди седмица са предложили намаляване субсидиите на партиите, което е и част от трите въпроса на допитването.

Мотивът на Четин Казак да предложи точката да бъде отложена е, че все още няма решение на ВАС. Липсват и становища на комисиите, на които е разпределена - по правни въпроси и регионално развитие, добави още той.

Правната комисия вчера не включи в дневния си ред точката.

Цветан Цветанов припомни, че утре ГЕРБ ще внесат в парламента законопроект, който да отговори на очакванията. Мажоритарният избор ще даде възможност да се избегнат противоречията в обществото за анонимността на депутатите, смята политикът.

Депутатите отхвърлиха и искането на левицата за премахване на мораториума за строежа на АЕЦ "Белене".

Парламентът прие и на първо четене и изменения в наказателния кодекс. Новите текстове предвиждат по-строги наказания за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната и да преминават през нея.

Промените са във връзка със засиления миграционен поток през българските граници. Според вносителите има необходимост от адекватни наказания с цел превенция и отговорност на извършителите.