"На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите, после вече започва търсене на подкрепа, на втори тур не излизат хората да гласуват. Затова вотът е първият тур. Ако загубим, вечерта получавате оставка на цялото правителство". Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като откри ремонтираната спортна зала "София".

Първоначално не стана ясно какво има предвид премиерът - дали Цачева да спечели от раз или да получи най-много гласове. В последствие обаче от правителствената пресслужба уточниха, че е имал предвид, ако кандидатите на ГЕРБ не получат най-голям брой гласове на първия тур.

Премиерът представи вчера кандидатпрезидентската двойка на управляващата партия – Цецка Цачева и Пламен Манушев.

„За всяко състезание избираме най-подготвения кандидат. Цецка Цачева и контраадмиралът са такива – те не са най-рейтинговите, но са най-подготвените”, уточни той днес.

Относно конкуренция той каза: „Радев (ген. Румен Радев) ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова – тя е БСП. Кандидатурата на Пламен Орешарски  е пряка атака срещу нас. Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе с неготово управление”.

Той отказа да каже кой ще бъде следващият председател на Народното събрание, ако Цецка Цачева бъде избрана за президент. 

В партията на Борисов не бяха притеснени от изказването му. Днес ГЕРБ регистрира кандидатите си за президент и вицепрезидент в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Регистрацията направи шефът на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов. На въпрос към него какво е имал предвид премиерът със "спечелен първи тур" той каза: "ГЕРБ ще спечели тези избори, но не трябва да подценяваме нашите опоненти".

На въпроса как ще коментира мненията, че Цачева е слаба кандидатура той отговори:

„Според вас може ли да бъде слаба кандидатура председателят на българския парламент и то втори мандат, и то първата жена, която е станала председател на българския парламент? Защото от всичките останали наши опоненти, аз не виждам някой да е бил на такава ръководна позиция в държавното управление и в държавната законодателна дейност. Така че от тази гледна точка, смятам това повече за несериозно и някой търси нещо да изважда от контекста и да се прави на забележим”.

Реформаторите, които са партньори на ГЕРБ в управлението, заявиха, че са готови за предсрочен вот.

„Честно казано, не знам дали е необходимо да обвързваме едни мажоритарни с едни пропорционални избори и да поставяме под съмнение стабилността на страната и опасността да дадем на тепсия властта на БСП и ДПС”, коментира Найден Зеленогорски.  

Десните отказаха коментар за кандидатурата на Цачева, но допълниха, че тя е голям шанс техният кандидат Трайчо Трайков да отиде на балотаж.

До момента регистрираните кандидат-президентски двойки са 17.

Срокът за регистрацията на кандидатите изтича окончателно утре в 17 часа.

На въпроса кой ще наследи Цецка Цачева на поста председател на парламента Цветанов отговори, че не желае да заеме този пост и допълни, че засега функциите на Цачева ще бъдат изпълнявани от нейния заместник - Димитър Главчев.