За първи път и аз не се подадох на популизма и търсех най-подходящия човек, най-знаещия, а не най-харизматичния, най-харесващия, най-рейтинговия. Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на „Лице в лице” по повод второто място на Цецка Цачева на първия тур на президентските избори.

„Първият рефлекс беше на партията – партията очакваше аз да съм кандидат, партията очакваше после Фандъкова да е кандидат (…), след това Томислав Дончев, Димитър Николов”, разказа той. По думите му Цачева остава по-подготвеният кандидат и е „много по-симпатична от лидери и премиери в Европа”.

Борисов за пореден път разви тезата, че ГЕРБ търпи всички негативи от управлението, в т.ч. и от действията на партньорите си. „Тези, които не влизат в управлението (Патриотичния фронт – б.р.) взеха 500 000 гласа, защото могат да говорят каквото си поискат. Загубихме много лекари, много учители, много, които считат, че там не ни е добра политиката. Подкрепям решенията на министрите и ги браним до край”, допълни той.

По отношение на изказванията на местни и национални фактори от ГЕРБ за апокалиптични сценарии (спиране на саниране, европрограми и др.) при избиране на Румен Радев, Бойко Борисов заяви: Аз съм си направил изводите за мен и снощи до късно се карах на доста от кметовете, дейците в ГЕРБ, които се опитват по места да плашат. (...) За всяко управление има алтернатива. Винаги съм цитирал дядо ми - и без петел ще съмне".

Борисов на два пъти натърти, че може БСП да печели в редица „крепости” на ГЕРБ, но пък управляващите са се представили по-силно на частичните местни избори в район „Младост” в столицата. Според него водещият в надпреварата за „Дондуков” 2 Румен Радев ще е същият като Пламен Орешарски: „Уж взеха независим експерт, а след това се скриха от него”.

От думите му към бившия командир на ВВС стана ясно, че е сключен договор с РСК МиГ за доставка от Русия на ремонтирани двигатели за нашите МиГ-29 и е постигнато споразумение наши бойни самолети да се ремонтират в откупения от държавата завод „Авионамс”. България търсеше друг доставчик на резервни части за авиацията си заради влошените отношения между Русия и НАТО.

Бойко Борисов призна, че не е обмислил добре ситуацията, когато е заявил по-рано, че ще подаде оставка при загуба на 6 ноември. „Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева”, коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли.

Краят на интервюто представляваше монолог на Борисов, насочен към избирателите: „Аз си мислех, че е най-доброто да строим магистрали, мостове, пречиствателни станции (…) Нещо съм объркал като приоритети – съжалявам, мислех си, че като санираме блоковете, за всеки празник по над 50 млн., събрани от контрабандистите, бонус за пенсионерите, над 3 млрд. излишък в бюджета, свалихме дефицита… Всичко, а изведнъж протестен вот. Защо?”