На Балканите трябва да се пазим от думи като „нова епоха”, „исторически” – повече скромност ни е нужна, отколкото величие. Трябва да забравим, че тук е Велика Албания, Велика Македония, Велика България, Велика Сърбия – колкото по-бързо забравим, че сме „велики”, толкова по-бързо инфраструктурата и доходите ще се изравнят със Западна Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица.

Официално бяха подписани споразумения за сътрудничество в областта на отбраната (вкл. и за модернизация на македонски танкове Т-72 у нас), енергетиката (нова междусистемна газова връзка), туризма (съвместно приемане на туристи от трети страни), комуникациите (падане на цените на ромунига) и други.

Според македонския премиер Зоран Заев това е естествено продължение на договора за добросъседство от лятото и е пример за приятелство между две държави, което обезпечава международната сигурност. От думите му стана ясно още, че София и Скопие ще се борят заедно и с тероризма, кибератаките и хибридните заплахи.

В западната ни съседка ще бъдат изпратени български експерти, които да обучат служителите на администрацията в евроспецификите.

„Перспективата за ЕС и НАТО за Македония е изключително важна. Това, разбира се, е ваш избор, по който вървите. Ако имате нужда, ние сме насреща, това е ваш избор, в който ние не се бъркаме”, категоричен беше Бойко Борисов. Той призова да говорим повече за бъдещето и по-малко за миналото.

Все пак обаче от македонска страна дойде въпроса за това какво е мнението му за македонския език. „Абсолютно се разбираме. Нито една от медиите – нито български, нито македонски, имате слушалки. Какво по-важно има от това да се разбираме и да се върви напред по пътя? Нека учените говорят на тая тема. Хилядолетна история имаме, винаги може да се намери нещо, за което да се скараме”, отговори Борисов.

И не пропусна образно да покаже рисковете от непремерената реторика: „Направим ли такъв разговор кой език какъв е, Каракачанов е много подготвен по тази тема – вместо да подпишат договор за сътрудничеството с армиите, с госпожата (македонският министър на отбраната – б.р.) може да дойдат с по един танк”.

Заев отбеляза, че Договорът за добросъседство е подписан на български (според Конституцията на Република България) и на македонски (според Конституцията на Македония).

И двамата подчертаха, че не се месят в делата на църквата, но биха се радвали, ако Българската православна църква приеме македонската за своя „дъщеря”, тъй като това би било именно в духа на добросъседството.

Като основен проект и Борисов, и Заев посочиха Коридор №8, с който Варна ще се свърже с Албания. По думите на българския премиер интересът към артерията е много голям, защото вече изглежда възможно изграждането й. В краткосрочен план ще се работи за това връзката на българска територия да се прави през съществуващите магистрали, като в началото на следващия месец ще има голяма среща за коридора.