Премиерът Бойко Борисов назначил за здравен министър проф. Николай Петров без да знае за одитния доклад за обществените поръчки във ВМА. Поне такава е позицията на министър-председателя с днешна дата. Той се лиши от Петров, след като разследване на bTV показа, че фирма на близък на професора е сключила договори за стотици хиляди.

„Ако са знаел за този доклад, да са го уволнили от служебното правителство на президента Радев. Не са ми го оставили като документи”, заяви Борисов.

И контраатакува: „Ние като морален жест му (на Петров) приехме оставката. В Народното събрание продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. Хора, които са купували гласове и то – от затворници. Хора, които наричат българите „дебили”.

Кой е „замесеният в наркотрафик” не става ясно. „Купувалият гласове” вероятно е Манол Генов от БСП, срещу когото има такова обвинение, но не и влязла в сила присъда. Автор на квалификацията „дебили” е проф. Иво Христов от БСП, който по-късно заяви, че е бил разбран погрешно.

По същия начин, по който и самият Бойко Борисов бил за „простите” българи: „В едно подобно мероприятие хората се бяха събрали и ми казваха „Защо когато ти ни говориш всичко разбираме, а другите не ги разбираме” и аз викам, в кавички, „Понеже всички сме прости, само те са умните”. По-късно премиерът се закани и да съди журналист заради въпрос за друга нашумяла реплика от преди години – за „човешкия материал”.