България и още три балкански държави с общо предложение към Китай да финансира проекти за газопроводи и бързи влакове в региона, съобщи премиерът Бойко Борисов след четиристранна среща в Белград.

Най-важната причина българският министър-председател да бъде в Белград е да държи ръката на сръбските си колеги по пътя към Европа, а най-важната новина от днес, е че България и Сърбия подписаха меморандум за намаляване на цената на роуминга.

Тъй като Сърбия все още не е член на Европейския съюз, българи и сърби разговаряме по телефона за около 6 лева на минута. Сърбия е втората балканска държава след Македония, с която постигнахме споразумение за по-ниски цени.

„Ще видите гражданите колко ще се радват на роуминга, че няма да го има, защото ще идвате на ски в България, нашите ще дойдат в Белград и като започнат да се поздравяват по телефоните, ще видите разликата в сметките”, каза Бойко Борисов.

На пресконференция на четиримата балкански лидери Борисов обяви, че има надежда сроковете за евроинтеграцията на Сърбия да бъдат скъсени наполовина.

„Ние трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята”, заяви премиерът.

Снимка: Теодора Енчева

В Белград България, Сърбия, Гърция и Румъния се обединиха около идеята да предложат на Китай да финансира бързи влакове и газопроводи на полуострова.

„Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна,  нито срещу Русия, нито срещу Турция, тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи на Балканите. Там където се строи, няма войни”, допълни министър-председателят.

За първи път гръцкият премиер даде да се разбере, че по време на европредседателството ни може да бъде решен спорът за името на Македония.

„Ако Скопие спре с реториката, че те са единствените наследници на Александър Велики, то аз ще съм първият, който ще се приближи към обща позиция за името”, заяви Алексис Ципрас.

Четиримата се събраха за втори път, след като преди два месеца Борисов ги посрещна във Варна.

Очаква се да има нови срещи на балканските лидери, особено защото пътят на Западните Балкани към Европа е един от приоритетите на българското европредседателство.