Ядреният реактор, който НЕК беше осъдена да купи от „Атомстройекспорт” след арбитража за спирането на АЕЦ „Белене”, може да заработи у нас. Това за първи път призна премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Враца.

През последните дни тезата на управляващите беше, че оборудването за над половин млрд. евро ще бъде препродадено на трета страна с руска помощ. В руската преса се появиха информации, че най-вероятният купувач е Иран, която иска да използва реактора в АЕЦ "Бушер", но само ако го купи евтино.

„Когато сега имаме реактори да спазаряваме, да видим какво ще правим: ако съумеем да го продадем при добри условия, добре, ама ако предложат условия, както навремето продадоха старите реактори за 90 милиона долара, тогава ще е изгодно ли това? Тогава няма ли да сложим пак дебата, като сме платили толкова пари да го строим?”, запита Бойко Борисов.

Той обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да запознаем Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ „Белене“.

"Представете си колко много неща могат да се построят за 1,1 милиарда лева в Северозапада, колкото трябва да платим за това оборудване", коментира премиерът.