Министър-председателят Бойко Борисов подкрепя разсекретяването на стенограмата от консултациите в президентството за банковата система след краха на КТБ през юни 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Позицията му е в отговор на официално писмо от президента Румен Радев по темата. Преди дни държавният глава промени позицията си за стенограмата и, след като на няколко пъти отказа да я разсекрети, обяви, че ще я направи публична, ако всички участници в срещата при Росен Плевнелиев се съгласят.

Според различни информации разговорите, водени в разгара на банковата криза, са се въртели около възможността за една седмица всички банки у нас да затворят врати. Причината – тежката ситуация, в която изпадна и друга банка, пред чиито клонове се извиха опашки от притеснени вложители. До крайната мярка не се стигна, а финансовата институция се възстанови.

И до момента не е ясно кой е настоявал за т.нар банкова ваканция и кой е бил твърдо против. На срещата са били тогавашният премиер Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, председателят на парламента Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и лидерите на партиите от 42 НС.

Битката за разсекретяването на стенограмата започна още по времето на домакина на разговорите Росен Плевнелиев. Той не публикува документа с мотива, че съдържа „професионална тайна”.

Преди дни обаче Административният съд в столицата се произнесе по дело, заведено от журналиста Атанас Чобанов, че цялата информация, която не е тайна, трябва да стане обществено достояние.