Премиерът Бойко Борисов ще събере извънредно парламентарната група на ГЕРБ, за да вземат заедно решение за промените в Изборния кодекс, съобщи той във „Фейсбук”. Срещата ще се състои във вторник.

„ПП ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация”, пише премиерът. По думите му облекчената форма на подаване на заявления от българите в чужбина е била инициирана още по време на първия им мандат.

„Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства”, пояснява Борисов.

„Във вторник ще събера ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия и, отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството ще вземем решение”, каза премиерът.

Борисов подчерта, че те ще продължат да водят разговори с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, защото „стабилността на държавата е важна”, но не трябва да се нарушават демократичните права на българските граждани.

По-рано днес държавният глава върна за ново обсъждане внесените от ПФ текстове, касаещи гласуването в чужбина. Те значително ограничават възможностите за разкриване на избирателни секции извън посолствата и консулствата на страната ни, като това предизвика протестите на наши сънародници.

Това предизвика остри реакции сред народните представители.