Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да подава оставка, ако Цецка Цачева спечели на първия тур, но загуби битката за „Дондуков” 2 на балотаж.

Борисов отбеляза, че е избрал Цачева за кандидат за президент на ГЕРБ, тъй като е най-независима и никога не се е налагало да й дава указания. Единствено Цачева е била винаги над мен, подчерта той в предаването „120 минути” по bTV, където гостува заедно с кандидата на ГЕРБ.

„Като си прехвърлях в главата имената и хората, които биха могли да свършат работа в президентството, най-независимият човек, на практика никога не се е налагало да й давам указания, нито да й казвам какво да прави, беше Цачева”, изтъкна министър-председателят. 

„В парламента два мандата да умиротворяваш и да държиш баланс между всички политически партии - това е висша форма на изкуство. Аз не бих издържал и един ден в парламента, ако аз съм председател”, призна премиерът.

По думите му другите хора винаги са били под негово ръководство. „Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев винаги са работили под мое ръководство, Митко Николов е работил под мое ръководство, дори и Радев, и Трайчо. Единствено Цачева е била винаги над мен като председател на парламента и никога не се е обаждала да ме пита – дали за дневен ред, или за закон”, отбеляза премиерът.   

Борисов разкри, че още лятото е решил, че Цачева ще е кандидатът на ГЕРБ.

Аз й виках „госпожо президент”. Тя мислеше, че се шегувам, всички мислеха, че се шегувам, но знаех възможностите на партията, на всички хора. Вече съм доста време в политиката, за да се подвеждам по популизъм, по външния вид или харизмата. В тези тежки времена ни трябва стабилен човек, балансиран, отговорен, с тежест, да умее да преглътне, да изслуша всички”, подчерта той.

Борисов посочи, че е казал, че ще си подаде оставката, ако ГЕРБ загуби на първия тур на президентските избори, очаквайки, че БСП ще имат свой представител на изборите.

„Оказа се, че БСП нямат нито един член или кадър, когото да издигнат за президент, но вече го бях казал. На първия тур ще се преброим партиите, това е истинският вот на доверие, и тази, която спечели, има моралното право да управлява. За съжаление, остана само моето морално желание и ще го направя, но срещу мен няма реален опонент от страна на левицата”, поясни премиерът.

Той подчерта, че казаното за оставката не важи, ако Цецка Цачева спечели на първи тур, но загуби на балотажа. На балотажа ще се омешат всички, мотивира се той.

Борисов се подразни на зрителски въпрос защо преди изборите е решено да се дават коледни надбавки.

Откакто е това правителство, за всяка Коледа и Великден сме давали по 52-53 милиона, отбеляза премиерът. Той подчерта, че няма как решението да бъде обявено след изборите, защото утре се приема бюджетът.

„За миналата Коледа предизборни ли бяха? За Великден предизборно ли бяха? Ако не го бяхме направили, ще ви е по-приятно ли? Ако искате, да не ги даваме”, каза премиерът.

Борисов изтъкна, че имаме прекрасни кандидати за еврокомисар след оставката на Кристалина Георгиева, но не разкри нищо повече, като призова първо да минат президентските избори.

Кристалина Георгиева до декември е в Брюксел. Няма нищо спешно и бързо, за да изместваме коментарите от президентските избори, смята Борисов. България има редкия шанс да има висш началник в Световната банка в лицето на Георгиева, каза министър-председателят, като допълни, че тя ще е от полза за страната ни там.

Снимка: bTV

Националната сигурност и опасността Турция да пусне в страната ни хиляди мигранти са причините България да върне на властите на съседната ни страна турските граждани, които са потърсили убежище у нас, стана ясно от думите на премиера.

„Аз не искам да обременявам и хората, които ни гледат със страховете си, но цялото ни внимание е насочено към тези процеси, които се движат в натовска Турция, и единственото, което е безапелационно и го правим непрекъснато, е да защитим страната от набезите на стотиците хиляди мигранти, които не бягат от войната, това са икономически мигранти”, посочи Борисов.

"Това, че президентът трябва да бъде надпартиен, не означава, че той къса с идейните си разбирания, с вижданията си, с тезите и посланията, които е имал към гражданите на България по време на кампанията. Аз не мога да бъда различна от център-дясното пространство, където е позиционирана ГЕРБ, но като такава ще работя за интересите на всички българи, в това число и на нашите опоненти", увери в разговора Цачева.

Тя подчерта, че в работата си като председател на парламента никога не е толерирала парламентарната група на ГЕРБ. Старала съм се да има равнопоставеност според правилата. Макар и нескромно, мисля, че съм постигнала тази надпартийност в парламента до момента, изтъкна Цачева.

Тя и премиерът коментираха и прословутата реплика за „майката на нацията”.

„Познавам семейството, знам колко добра и грижовна майка е, а в моите очи с моята мама Мецанка майката е култ, нещо, което обичаш и уважаваш от първия до последния си ден”, изтъкна премиерът.

Цачева от своя страна каза, че е реагирала с усмивка на фразата. „Приех я, че ще изпълнявам ангажиментите си като майка, тоест давайки всичко от себе си, както всяка майка се раздава за децата си”, уточни тя.