Българският министър-председател Бойко Борисов поиска преференциални цени на въоръжението от американските и европейските партньори. Той е почетен гост на конференцията по сигурността в Мюнхен, където се събират над 600 политици.

На форума в Мюнхен Борисов поиска да бъдат оценени стратегическото положение на България, както и това че отпускаме тренировъчни бази на партньорите ни от Алианса. Българският премиер пожела това да се отчете, когато се определя цената на въоръжението за нас.

Темите на конференцията за отношенията на съюза с Русия и офанзивата в Сирия обаче бяха изместени от темата Турция. 

Не случайно конференцията по сигурността в Мюнхен е наричана малкият Давос, защото тук се събират над 600 политици, от които 20 държавни глави и 40 външни министри.

По време на конференцията извънредно Турция поиска среща с българския министър председател. Бинали Йълдъръм благодари специално на Борисов за приноса му за нормализиранета на отношенията с Евросъюза и с Германия.

Снимка: БГНЕС

„Турция гарантира мира и благоденствието в Европа, защитавайки я от мигрантите. Ние имаме много успешно споразумение във връзка с мигрантите с Европа и с г-н Борисов. Също така обаче искаме и Европа да има повече разбиране за нашата ситуация затова какво ние правим”, каза Йълдъръм.

„И сутринта на панела, и сега аз съм спокоен, че южния флаг на НАТО е защитен надеждно от Турция, че повече страни влизат в нашия тон за нормализиране на отношенията”, коментира Борисов.

Турският премиер благодари и за снощната му среща с германския канцлер Ангела Меркел. След нея турските власти са освободили германския журналист от турски произход Дениз Ючел от затвора, където е повече от година. Освобождаването му е старо условие на Меркел към Турция.

„Имаме решение на турския съд, че Дениз Ючел ще бъде освободен и че няма да има ограничения. Допускам, че той ще напусне страната. Много сме щастливи от това решение на съда”, обяви германският външен министър Зигман Габриел.  

На срещата с Борисов е била обсъдена и срещата на върха ЕС – Турция,  която ще се проведе на 26 март във Варна.