Няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия, при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посещение в сливенското с. Мечкарево.

Днес той коментира срещата си в Германия с канцлера Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения.

Премиерът не конкретизира в детайли темите, по които са разговаряли с Меркел, но подчерта, че е защитил интересите на България.

„Където трябва категоричност, ние сме я заявили и в същото време този тон и ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа. Надявам се да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки“, посочи той. 

Премиерът призова за единна европейска позиция по въпроса за бежанската криза.

Тревожното е, че „дори в Европа между отделни държави се получават противоречия. Според мен само обща единна европейска политика ще ни направи конкурентоспособни на САЩ, Русия, Китай и оформящите се в Азия съюзи“, заяви той.

Пред Меркел министър-председателят е повдигнал темата за чакалнята за еврозоната, Шенген и мигрантската вълна.

Вижте повече във видеото:

„Чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни“, каза премиерът.

България се е обявила за пълно спазване на принципите на европейското пространство от всички държави за приемането на бежанци.

Борисов е потърсил подкрепа от немския канцлер и по отношение на отказа на някои държави да допускат мигранти на територията си.

На 16 септември в Братислава, където ще се проведе Европейският съвет, Борисов се надява на диалог и разумен тон, за да може споразумението с Турция за ограничаване на мигрантския натиск да остане в сила.

Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. „Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални“, допълни премиерът. 

Премиерът посочи, че помощта, която приемаме е вид солидарност. „Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница“, допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението.

Борисов бе официален гост на освещаването на храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в с. Мечкарево, част от средствата за строежа на който са дарение от партия ГЕРБ и от Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет.