В рамките на тази седмица в парламента може да се обсъжда плащането на 800 млн. лв. на руската страна за ядреното оборудване за „Белене”, което беше присъдено на нашата страна след международен арбитраж. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в с. Венец.

„Няма мърдане и лихвите са по 167 000 евро на ден. (…) Не искам да се връщам назад защо и как се е стигнало дотук. Ще можем да кажем „Сега вече тези реактори са почти наши, да спрем лихвите и да помислим заедно”, каза Борисов, като припомни, че без съгласието на руската страна реакторите не може нито да бъдат продадени, нито да бъдат построени.

Отново по енергийна тема, премиерът посочи, че вече има готовност България, заедно с ЕК, да преговаря с Русия за участие в газовия хъб. Какво можем да предложим? „Около 15 млрд. (куб.м-б.р.) тръба през газовия хъб руска”, посочи Борисов.

“Експертите в Русия са си дали сметка, че не е хубаво да няма диверсификация”, смята той.

По думите му нашата газопреносна мрежа може да пренася газ до Солун и до Сърбия, като специално за там има проявен интерес от страна на премиера Александър Вучич. Единствено в района на Дупница ще е нужна инвестиция, но министър-председателят увери, че тя няма да бъде голяма.

„Моята мечта е там (на хуба-б.р.) да дойдат големи газови оператори, там да се извършват сделките и да се печели от транзита на газ”, заяви Бойко Борисов.

Той посочи, че работата по интерконекторните връзки с нашите съседки продължава, също както и разширяването на газохранилището в Чирен.