При ситуация, подобна на тази в мюнхенския търговски център от вчера, всички у нас ще питат премиера кога ще поиска оставката на един или друг министър, докато в европейските страни хората подкрепят ръководителите си. Този коментар направи самият Бойко Борисов по време на посещение в Резово.

„Убитите са убити, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави ще расте”, заяви премиерът и допълни, че Европа е показала, че е безсилна пред тероризма.

„В рамките на няколко дни се променят отношенията между държави и хора. Много лична стана политиката в света. Трябва да ви призная, че само като им видя лицата на хората, които говорят по вашите медии, имам предвид лидерите на чужди държави, понеже много добре ги познавам и многократно съм говорил с тях във формална и неформална обстановка – какво напрежение, какъв яд, каква решителност и безкомпромисност дори виждам”, разсъждава на глас Борисов, докато показваше на репортерите къде свършва България и къде започва Турция.

По думите му добрите отношения с южната ни съседка са ключови за справяне с миграционния натиск и затова политическите изказвания трябва да са премерени: „Много е лесно да се говори, но те слушат определени хора. Човек като мен или министъра (Николай Ненчев – б.р.) като каже нещо, то директно отива в Анкара”.

На надуваема лодка, той инспектира границата, като похвали работата на полиция и военни и подчерта, че стражевите ни кораби са в „топ тройката на Европа” и нашите служби могат да реагират значително преди чужденците да достигнат българската територия.

От думите му стана ясно, че са били пресечени опити мигранти да влизат на българска територия по море с яхти.

Оградата по границата с турската страна трябва да бъде завършена до края на годината, посочи Борисов.

„Упрекът ми винаги е бил изцяло към политиците, защото тази политика, която се води в последните години по света, няма да доведе до нищо добро (...) Само с ракети, с кораби не се постига спокойствие. Войната не може да гарантира мир”, категоричен беше министър-председателят.

Според него Европа трябва да укрепва външните си граници, а не да издига вътрешни.