Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа, няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция за старта на новата агенция на Европейския съюз – Европейската гранична и брегова охрана.

По думите му не бива да се приема, че днешното стартиране на агенцията е насочено към Турция.

Това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва. Над 3 милиона стоят на 40-50 км от тук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, още повече в Европа, където неправителствените организации наблюдават всяко действие. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа“, коментира министър-председателят, цитиран от „Фокус“.

В България почти не минава седмица, в която да не залови и екстрадира търсен терорист. Сиреч рискът, заплахата е огромна и ние не можем да си позволим да не бъдем бдителни“, каза още той.   

Борисов отново подчерта необходимостта всички държави да настояват САЩ и Русия да намерят изход от ситуацията в Сирия. „Да намерят дори най-лошия мир, за да могат тези хора да се върна там“, каза още той.