„И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът”. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по повод множеството критики, отправени към него за срещите му с турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган, последвани от визита в Германия за среща с Ангела Меркел.

„С нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения”, допълни Борисов. Той каза, че не се припознава в образа на куриер, говорител или пощенски гълъб. „Това може само някой идиот да го каже – нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат”, заяви премиерът.

Той подчерта, че поканите от турска и германска страна са дошли преди месец и половина и не може да се твърди, че е бил "привикан" за която и да е от срещите. По думите му цялата световна дипломация трябва да се ангажира, за да не се стигне до колапс на южната ни съседка с "исторически последици", като даже и в момента всяка нощ по границата има стотици "диверсанти".

Бойко Борисов беше категоричен, че не се е поддал на натиск от турска страна и цитира свой по-ранен разговор с Ахмет Давутоглу от времето, когато е бил премиер на Турция: "Когато е имало опит за натиск, това е излизало публично: "Не си го позволявай, защото ще ти изгоня посланика дори – Добре, ефенди, няма".

„Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат”, коментира ситуацията премиерът.

Що се отнася до съоръжението, той обясни, че трябва да бъдат изградени още 8 километра от него и това може да стане в рамките на седмица.

Бойко Борисов задочно отговори на лидера на ДСБ Радан Кънев, който запита какво ще се случи, ако визите за турски граждани отпаднат, а в същото време Реджеп Ердоган даде гражданство на всички бежанци на своя територия.

"Влизането на Турция в ЕС сега е невъзможно и падането на визовия режим също е невъзможно", подчерта министър-председателят и предложи друг вариант за облекчение – съвременен еквивалент на т.нар служебни паспорти от времето на социиализма за турските държавни служители и работещите в някои компании.

Той отбеляза, че има и друг сериозен проблем – стотиците километри граница на страната ни с Гърция. От думите му стана ясно, че голяма част от нелегалните имигранти на наша територия всъщност влизат именно оттам, но след това декларират, че са дошли от Турция, тъй като София и Атина имат действащо споразумение за реадмисия и веднага биха били върнати.

"Не сте сами" вече не стига

Очакванията на министър-председателя са на 16 септември лидерите на ЕС да решат в Братислава за конкретни мерки, с които да помогнат на България. „Вече най-много ме дразни изречението „България не е сама”. Пари, техника, хора – това ни трябва в момента”, допълни Борисов.

„Над 108 млн. евро са влезли в България по линия на границата, искам да имаме в пъти повече по линия на техника”, допълни той, като по-късно в разговора каза, че всъщност държавата има средства, но е важен политическият жест.

„Какво казват турските колеги – ние вече години наред издържаме и храним над 3 млн. бежанци. До този момент Европа е дала нищожни пари, ние изнемогваме с това, вие какво ще направите в общата солидарност? Естествено, че в мое лице виждат един от лидерите на Европейския съвет”, каза Борисов.

По думите на премиера на един ден път от България се водят истински военни действия от няколко армии. Той коментира и думите на политолога Огнян Минчев, че премиерът обслужва интересите на Турция за зоната за сигурност в Сирия и каза, че тази зона ако не е в Сирия, ще е в България или в Гърция. Зоната за сигурност е смятана за начин Анкара да блокира създаването на независима кюрдска държава.

„И аз искам ако може Австрия, Германия и Франция да са ми съседи”, допълни Борисов.