Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов запозна германския канцлер Ангела Меркел с „безконтролното харчене на бюджетни пари и вземането на нови кредити от страна на българското правителство”, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Това стана по време на лична среща между двамата в рамките на Срещата на върха на ЕНП в Брюксел.

От своя страна Ангела Меркел заявила, че като всички сериозни хора в Европа, и тя е много загрижена за ситуацията в България. Борисов информирал Меркел за нарастването на контрабандата и безработицата в България, както и, че двете приходни агенции не успяват да събират предвидените приходи. Председателят на ГЕРБ запознл германския канцлер и с факта, че миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи перспективата си за България от стабилна на негативна.

„По време на управлението на ГЕРБ, следвайки германския модел, България и Германия бяха извадени от процедурата за свръхдефицит, което играе много лоша шега на България, защото сега страната не е под наблюдение за кредитите, които социалистическото правителство взема“, коментира Борисов.