Спорове за миналото и взаимни обвинения белязаха днешния дебат за парите за образование в Бюджет 2014 преди гласуването на законопроекта в четвъртък. Проектът за бюджет за следващата година беше приет на първо четене със 116 гласа „за", 78 „против" и 17 „въздържали се".

Повод за най-остри нападки стана бюджета на БАН, за който по думите на ресорния министър Анелия Клисарова в Бюджет 2014 за БАН са заложени допълнителни 12,7 млн. лв.

След като депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на образованието Милена Дамянова критикува, че не се изпълняват обещанията за повече пари за БАН, а Клисарова отговори, че увеличение на парите за Академията е заложена и в Стратегията за висшето образование, която предстои да бъде представена на 21 ноември, в спора се намеси и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той упрекна ГЕРБ за позицията им, като припомни оценката за Академията на бившия финансов министър Симеон Дянков. „В продължение на четири години Симеон Дянков и ГЕРБ подложиха БАН на финансов геноцид. Средствата бяха намалени на само 54 млн. лв. Мотивът беше, че в БАН работят „синодални старци”, коментира Местан, цитирайки погрешно Дянков за „феодалните старци”.

„За първи път в бюджета на БАН ще има ръст – за следващата година са предвидени с 20% повече пари, отколкото имаше в бюджетите на Дянков за периода 2009 - 2012 г. Малко повече мяра в политиката не ви е излишна, засрамете се и най-сетне поднесете извинения”, обърна се Местан към депутатите от ГЕРБ.

Той допълни, че преди второ четене ще бъде внесена поправка, с която ще отпадне и предвиденият 5-процентен буфер за парите за БАН.

Ресорният министър Анелия Клисарова обяви, че кабинетът „Орешарски” ще се бори бюджетът за образование през следващите четири години да се увеличи до 4,2% от Брутния вътрешен продукт на страната. Тя отбеляза, че отделяните средства са били в такъв размер през 2008 г. в последната година от управлението на Тройната коалиция и преди на власт да дойде ГЕРБ.

„За съжаление с този бюджет не можем да постигнем този процент, но се надяваме в следващите четири години да го достигнем”, заяви Клисарова и посочи, че през 2009 г. за образование са заделяни 3,3% от БВП, а в момента правителството се бори за 3,8% или 3,9 млрд. лв.

Милена Дамянова от ГЕРБ контрира, че за образование за следващата година има 0,1% от БВП по-малко средства отколкото през 2013 г. „Драматично липсват реформи в образованието и науката. Не се изпълняват обещанията за увеличение на учителските заплати, за повече пари за БАН, за подкрепа на малките училища”, заяви тя по време на дискусията.

Според Дамянова в бюджета „драматично отсъства" прозрачност. „Има допълнителни 100 млн. лв., но правителството само ще определя кога и за какво ще се изразходват, каза Дамянова и добави, че това е скрит в бюджета предизборен фонд.

Министър Анелия Клисарова отрече твърдението на Дамянова, че за сектора има по-малко пари. Тя обясни, че увеличението на учителските заплати направени от предишното правителство до октомври не е било реализирано във всички училища.

„Този кабинет гласува допълнително около 8 млн. лв., за да се изпълни този ангажимент за всички учители,” подчерта Клисарова.

Тя обясни, че в Стратегията за висшето образование, която ще бъде представена на 21 ноември, има увеличение на парите за БАН, подсигурени са средства за реформата в професионалното образование, за да намалее отпадането на деца от училище, за учителите, за гарантиране на качеството на средното и висшето образование, за развитие на електронното образование.

Валентина Богданова от Коалиция за България каза, че парите за образование и наука са повече и допълни, че бюджетът на БАН за следващата година ще е 75 млн. лв. Според нея образованието ще получи парите си 100%.
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров посочи, че за научни изследвания не се дават пари, асредствата за БАН стигат, колкото да се поддържат сградите.

Спор за здравеопазване

По време на обсъждането на държавния бюджет за следващата година, който се очаква се да бъде приет на първо четене в четвъртък, от ГЕРБ и „Атака” заявиха, че ще гласуват против законопроекта.

Лидерът на националистите Волен Сидеров обяви, че за подслушване са предвидени с 49 млн. лева повече от парите за разузнаване, които са 16 млн. лв., а това е повече дори от субсидиите на партиите.

„За да не ни обвините в черногледство, ще отбележа, че приветстваме повечето средства за Спешна помощ и за психиатричните болници. Хубаво е, че ще се закупят нови линейки, защото медицинският транспорт трябва да се развива. Но в кореспонденцията с Министерството на финансите министърът изразява притеснение, че няма достатъчно средства за специализанти. Вероятно ще се продължи практиката в големите градове да има линейки без екипи”, коментира депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия в предишното Народно събрание.

„Държавата абдикира от всички свои задължения. Парите за репродуктивни процедури, диализата и интензивните грижи се прехвърлиха към Здравната каза. За мен това не е политика, за мен това е цинизъм”, заяви от парламентарната трибуна здравният министър Таня Андреева.

„Да виждам, че нямате никаква реална политика, никаква политика по отношение на здравето на нацията и в момента ползвате парламентарната трибуна за партийни обръщения е несериозно”, заяви бившият здравен министър от кабинета „Борисов” Десислава Атанасова.

Напрегнатият бюджет

По време на дебатите по Бюджет 2014 премиерът Пламен Орешарски нарече законопроекта „сме максимално напрегнат, но изпълним”.

„Всички критични бележки ще разгледам много внимателно и ще имаме предвид при водене на политиката през следващата година. Надявам се да подкрепите този бюджет. Той дава достатъчно инструменти, за да продължим политиките за насърчаване на икономиката и създаване на по-благоприятен стопански климат. И още следващата година да направим първи стъпки за икономически растеж”, обеща министър-председателят.

„Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока професионалния акцент в образованието. Надявам се, че ще можем да направим и първи стъпки в дълго отлаганата здравна реформа. Този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти”, увери още Пламен Орешарски.