„Смятам, че министърът на правосъдието Христо Иванов проявява известно забавяне. Когато беше одобрена стратегията от НС, трябваше след 1-2 месеца да бъде направена следващата крачка, добрите намерения да бъдат облечени в юридическа форма. Той се забави и това отвори пространство за различни инициативи. ГЕРБ отговаря по-скоро на предложената съдебна реформа от АБВ”. Така бившият служебен премиер Георги Близнашки отговори на въпроса – бламиран ли е правосъдният министър Христо Иванов в „Лице в лице” по bTV.

По темата „извънредно законодателство” и промените, които дават на прокуратурата да спира бизнес сделки, Близнашки коментира: „Да не забравяме, че и ситуацията е извънредна – казусът „КТБ” виси със страшна сила. Главният виновник продължава да е зад граница. Да Големият проблем е, че с казуса „КТБ” е свързана една немалка част от политическия елит(...) Тези мерки не са толкова коварни. Възприемам ги като временни”. Той добави, че не трябва да се позволява повече на Цветан Василев да изнудва държавата и припомни, че като премиер го е призовал да се върне в България.

Поставянето му на този пост беше след оставката на Пламен Орешарски, провокирана от повече от година протести. Ето какво си спомни Близнашки за това време: „Беше велика кауза, спонтанна проява на гражданско недоволство. Стана един пробив, който е изключително важен. Разчупиха се тези устои на един олигархичен модел, който упорито се натрапваше. Това беше последен шанс да спрем олигархията, преди да е овладяла положението”. Смяната на модела КОЙ, желанието да се елиминира задкулисието, ще отнеме известно време, обаче смята Близнашки.

По думите му и днес има медии, които се опитват да запазят статуквото: „Протестът приключи, но битката срещу протеста продължава. Да не говорим за троловете, които отровиха атмосферата. Но нещата са много по-добри отколкото преди година”.