Изпитната сесия пред премиера е в разгара си. След като миналата седмица Бойко Борисов обяви, че политическата му воля е била пред най-тежкото изпитание при строежа на „Южната дъга” на „Околовръстното шосе” в София, днес той съобщи, че е „подложен на изпит по дипломация”.

Новото препятствие по пътя му като политик е случаят със Спаска Митрова, чиито родителски права върху дъщеря й Сузана бяха отнети от Македонския върховен съд. Решението на магистратите е окончателно и идва година, след като апелативният съд в Скопие върна детето на майката след петгодишна борба.

На въпрос дали нейният казус ще бъде поставен на следващото заседание на Европейския съвет, министър-председателят отговори: "Това е изпит по дипломация на който съм подложен”.

Премиерът заяви, че няма да свърже случая с отношението на България към Македония, но страната ще бъде „изключително стриктна” при представянето на критериите за присъединяването й към европейската общност:

„Любовта е сляпа. Хората се женят, развеждат и затова ние като държава трудно можем да коментираме съда. Крайно ми е неприятно да коментирам тази тема. Изискали сме чрез външно министерство да прочетем решението на съда - то е от март месец. Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването към европейската общност. Изключително стриктна”.

Изказването на министър-председателят дойде след среща с косовския му колега Хашим Тачим – факт, който му послужи даде други съседни страни за пример пример.

„Преди години в Косово се избиваха, сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България, първи пускат български компании да инвестират. В същото време - изграждаме прекрасни отношения със Сърбия и се опитваме да станем мост, да помогнем нашият регион по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство. Срещата с Хашим Тачи е „а” и „б” на разговорите – европейски стандарти, демокрация, мир и просперитет, независими съдебни системи, борба с организираната престъпност”.

Като „братски” народ, Борисов изрази надеждата си хората в Македония да разбират всъщност каква подкрепа може да окаже България, „но не минава и ден, и седмица да не получим сигнали и отношение, което едва ли заслужава българският народ. Нямаме по-братски народ от тях… Какво налага това да го правят, не знам”.

Министър-председателят отправи покана към македонската страна да обясни за взетото решение, което ще бъде „съдено” от България по европейски критерии.

„Няма да го произнеса на глас, но те, когато преценят, са добре дошли в България, ще ги оставя, да им зададете тези въпроси на тях. Знам какво ще кажат – най-независимият съд е решил така. Добре. Не коментираме съдебно решение. Но, когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии”.