Министър-председателят Бойко Борисов договори продажбата на 500 бронирани машини МТЛБ на Ирак. Бронетранспортьорите са производство на заводите „ТЕРЕМ” в Търговище и в скоро време един от тях ще бъде изпратен за полеви изпитания в Ирак.

Всяка една от машините е на стойност 300 000 лева. Сделката е била подписана по време на Десетата международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2012” в присъствието на министъра на отбраната на Ирак Садун ал Дулайми.

„До края на деня очакваме да се договори още една продажба за 55 млн лева”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът добави, че пред завършване е и сделка за 36 млн. евро за специализирана техника на "Кинтекс България" за Алжир.

Премиерът изтъкна, че една от целите на правителството е чрез изложението „Хемус 2012” и подобни форуми да бъде подпомогнат българският военнопромишлен комплекс. Той призова всички държави-участнички да купят българско оръжие, което, според него е „без рекламации през всичките години”.

Един от основните проблеми на българските фирми в бранша обаче от години е, че не получават поръчки от българското министерство на отбраната, което предпочита да пазарува от чуждестранните им конкуренти.

Към момента едва 4 % от продукцията на българските фирми остава в България, всичко останало е за износ.

Нашите фирми изнасят боеприпаси за Близкия изток и Азия, успехи имат и български радиокомуникационни и заглушителни средства, припомнят наблюдатели.

Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2012” ще продължи до 2 юни.