Народното събрание прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г.

От гласувалите 165 депутати "за" бяха 111, "против" - 41, въздържали се бяха 13.

В мотивите на законопроекта е посочи, че се предвижда през 2016 г. запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, като размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” се запазва на нивото от 2015 г. – 17.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при запазено съотношение – 9.9 за сметка на работодателя и 7.9 за сметка на работника.

12.8 на сто е вноската за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.1/5.7, както и размера на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Предложените в проекта на ЗБДОО за 2016 г. минимални осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 8.6 на сто за 2016 г. в сравнение с 2015 г. с ефект върху приходите от около 80.0 млн. лв. увеличение.

Най-ниският минимален осигурителен доход е равен на 420 лв., очакваният размер на минималната работна заплата от началото на 2016 г.

В отрицателен вот Георги Търновалийски от БСП заяви, че е гласувал против, защото за бюджета на ДОО, управляващото мнозинство не предлага визия и политики. „Къде са обещаваните дългосрочни политики за намалението на безработицата?”, запита Търновалийски.

По време на дебатите Хасан Адемов от ДПС заяви, че за първа година бюджетът на ДОО преминава границата от 10 млрд. лева, но е „копи-пейст” на бюджетите от предишните години.

Радан Кънев от РБ заяви, че ще подкрепи бюджета в частта му, където минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица не се повишава.

„С ГЕРБ, ПФ и АБВ не сме имали никога противоречия по необходимостта от регионализация на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, когато сме били в опозиция”, добави Кънев.