На среднощно заседание и без реален дебат, депутатите гласуваха бюджета за 2015 г. Опозицията в лицето на БСП напусна залата, а от ГЕРБ спряха часовника и удължиха работата до окончателно приемане на текстовете.

Точно 17 часа трябваха на депутатите, за да гласуват финансовата рамка на държавата за следващата 2015 г. Работата започна в 9:00 часа сутринта и преключи около 2:00 през нощта.

Още около 19:00 часа вечерта опозицията напусна заседанието и така управляващите успяха да гласуват 216 страници бюджет почти без дебат в пленарната зала.

Заради вчерашните раздори около пенсионната реформа вечерта в парламента дойде и премиерът Бойко Борисов, който обеща да чуе всички аргументи за и против и ако бъде убеден, че решението е рисково, то ще бъде прегласувано.

Догодина ще изтеглим нов заем от 8,1 млрд. лв. С тях трябва да се покрие дупката в хазната, защото и през 2015 г. държавата ще харчи повече отколкото ще получава. Заложеният дефицит е 3% от брутния вътрешен продукт. Парите от дълга ще отидат и за покриване на стари заеми.

Депутатите запазиха държавната субсидия за партиите - 11 лв. за всеки получен действителен глас.

Въпреки че по бюджета нямаше дебат, малко преди 1:30 часа градусът в залата се повиши. „Изморени сме не може така да се гласува бюджета. Нека да го отложим за утре”, предложи депутатът от „Атака” Николай Александров. „Колко е часът? Алкохолът е свършил в кафето - нямаме право да правим този фарс, половината зала са леко почерпени. Нека го оставим за утре, колегите ще изтрезнеят”, призова и съпартиецът му десислав Чуколов.

В крайна сметка депутатите преюиеха бюджета точно в 1:45 след полунощ. „Днес се съсрдоточихме в дебат за цифрите, но може да загубим смисъла, смисълът беше да върнем нормалността. Благодаря на партиите, които съствиха првителството, защото гарантираха стабилността Бюджетът дава перспектива, а тя е важна. Има перспектива и държавата ще функциоринира, може би не всички са удовлетворени, но за да дадем, трябва да вземем. Нямам претенции това да е добър бюджет, но това е възможният бюджет”, заяви след това от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

Така депутатите излязоха във ваканция до 10 януари, а следващото заседание ще е на 14 януари.