Бизнесмени платиха полетите ни до Косово и до Йордания. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов по време на заседание на временната комисия за използването на "Авиоотряд 28".

За голяма част от полетите продължаваме да нямаме данни кой е бил на борда, коментира председателят на комисията Венцислав Лаков. Той разказа, че парламентарното звено обаче разполага с информацията, че тогавашният министър на земеделието е бил начело на делегация до Прищина, летяла с военно-транспортен самолет "Спартан" на 18 август 2011 година. От комисията са получили информация от МЗХ, че няма данни каква е била целта на посещението до Косово.

„Учудва ме отговорът на МЗХ за полета. Дни преди това на извънредно посещение в България беше вицепремиерът на Косово с молба за хуманитарна помощ, тогава имаше нарушена доставка на основни хранителни продукти за Косово. Имаше среща между премиерите на двете страни, на която присъствах и аз. Апелираха към нас от България да започнат да идват доставките, които те обикновено получават от Сърбия. Взе се решение аз да сформирам бизнес делегация”, разказа Найденов пред комисията, цитиран от БГНЕС.

„В Прищина проведох среща с премиера на Косово, имаше и форум, на който представители на българския бизнес направиха контакти с търговски вериги от Косово, този полет беше платен от бизнесмените, участвали в делегацията. Прибрахме се в същия ден, в който и излетяхме”, допълни ексминистърът.

Найденов разказа, че и полетът му с Авиоотряд 28 до Йордания през март 2011 също е платен с бизнесмените, участвали в делегацията му. „Ползвахме авиоотряда и при наводнението в село Бисер, тогава ползвахме "Кугър" на ВВС. "Кугър" ползвахме и при блокадата на българо-гръцката граница и при пожара над Бистрица”, разказа Найденов.

Той уточни, че при посещения за откриване на инфраструктурни обекти и министър-председателят, и министрите отсядали в ловните резиденции. По всяка вероятност затова те фигурирали като дестинации, до които е летял Авиоотряд 28. „Не сме ловували. На полетите, на които аз съм присъствал фолк изпълнители не съм виждал”, подчерта още Мирослав Найденов.