Начало на обществено обсъждане на нов пакет от мерки за намаляване на бюрокрацията. Очаква се днес екипът на вицепремиера Даниела Бобева да качи на страницата strategy.bg новите предложения за облекчаване на административната тежест.

Един от основните проблеми, които бизнесът очаква да се реши с новия пакет от мерки, е механизмът на мълчаливото съгласие. В момента, ако администрацията не отговори в срок на заявление и няма изричен отказ, би трябвало това да се приема за мълчаливо съгласие.

Според бизнеса обаче е проблем, че, макар и мълчаливо, това съгласие според някои нормативни актове, трябва да се удостовери с документ от същата закъсняла институция.

Новите мерки предвиждат да се съкрати наполовина срокът за издаване на разрешение за изработване на устройствени планове. Също и да отпадне разрешението за строеж при промяна на предназначението на една сграда, ако това не е свързано със строително- монтажни работи.

Издаването на разрешенията за поставяне на преместваеми обекти, като павилиони например, вече ще се издават по ред, определен от министъра на инвестиционното проектиране. А не на общинските съвети, както е досега.

„Голямата част от пакета ще бъде по ЗУТ и цялата нормативна уредба на строителството. Това , което правим , за да може бизнесът да се възползва от новините - на сайта на МС и на областните администрации се качва всеки режим, който отпада или е променен”, заяви Даниела Бобева.