Бившият началник на ДАНС Владимир Писанчев е назначен за консул в Солун. Това потвърди външният министър Даниел Митов пред журналисти.

Информацията за новата длъжност на Писанчев циркулира в медиите от няколко дни. Неговият предшественик Петко Сертов също беше консул в Солун след като напусна ДАНС.

„Владимир Писанчев може да бъде полезен за сътрудничеството с Гърция що се отнася до миграционнните потоци”, мотивира решение Даниел Митов.

Митов посочи, че не е прецедент решения за изпращане на посланици и консули да се вземат на закрити заседания. Хора, които имат необходимите познания, държавата е инвестирала в тях, не е прецедент, нито е проблем да заемат подобни длъжности, още повече при сложната обстановка в нашата съседка, смята той.

Посланикът ни в Русия ще обяснява какво мисли за санкциите

Министърът на външните работи Даниел Митов е поискал обяснения от посланика ни в Русия във връзка с негово изказване.

Припомняме, вчера РИА Новости цитира Бойко Коцев да казва, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени. Думите му се разминаха сериозно с официалната позиция на Външно, че рестрикциите спрямо служители на Кремъл и определени компании трябва да се запазят.

Попитан за коментар на ситуацията, министър Даниел Митов каза пред журналисти, че още снощи е поискал обяснения от Бойко Коцев. „Когато ги получа, тогава мога да коментирам повече”, добави министърът.

От посолството обявиха, че думите на дипломата са извадени от контекста.