След като стана ясно, че български евродепутати са в дъното по активност, бивши български представители в Европейския парламент заявиха, че въпреки подценяването на институцията, полза от тях има.

От тях се очаква да са редовни на сесии, да правят изказвания, да задават въпроси и да участват в комисии.

„България има интерес нейните депутати да са най-активни, за да може гласът на народа да се чуе в Европа”, коментира бившият евродепутат Четин Казак.

Според Димитър Стоянов 17-те ни представители в Брюксел са малко и е необходима приемственост, защото работата е сложна. „В лицето на Първанова, Калфин, Бинев, Владко Панайотов, които са от различни партии, българската делегация загуби”, заяви той.

Бившият депутат е категоричен, че е направил важни неща, ефектът от които тепърва щял да се усеща. Колегата му Антония Първанова е на същото мнение.

„Както в националния парламент има депутати които са като туристи, което е вредно, защото ние нямаме 90 депутати, за да си позволим някои от тях да са неактивни”, заяви Първанова.

По въпроса за парите, които взимат, Стоянов заяви, че позицията за българския стандарт е „безсрамно добре платена”. Чистото възнаграждение на представителите в ЕП е около 6500 евро, а надбавките за общи разноски - над 4 000 евро. Плюс парите за транспорт и сътрудници.

Разходите за издръжката на българските евродепутати са за сметка на европейския бюджет. А доскорошните им колеги ги призовават да не забравят, че тъкмо те са лицето на България в Европа.

Според изследване на MEPranking.eu лидерът на ББЦ Николай Бареков и бившият председател на БСП Сергей Станишев са в дъното на класация за най-активните евродепутати. Сайтът следи изказванията, докладите, позициите, въпросите и декларациите на всичките 751 членове на ЕП.